Poradopedia.pl

Jak zbierać grzyby?

Autor: Poradopedia.pl | 11 August 2011 11:12

Tagi: grzybobranie, grzyby, las, Hobby, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zbierać, grzyby?

Zbieranie grzybów to dla jednych źródło zarobku a dla innych rodzaj hobby. W polskim klimacie większość grzybów jadalnych dojrzewa w okresie od końca lata (sierpień) do późnej jesieni (październik). Na grzyby najlepiej wybrać się po deszczu, w pogodny słoneczny dzień.

Krótki poradnik na temat bezpiecznego zbierania grzybów

Ci, którzy zaczynają swą przygodę z grzybobraniem powinni na początek zaopatrzyć się w atlas grzybów i starannie (przed wrzuceniem do koszyka) oglądać każdy znaleziony okaz. Poza atlasem, właściwie nie ma uniwersalnej metody na odróżnienie grzyba jadalnego od trującego. Niektórzy, zwłaszcza wytrawni grzybiarze, rozróżniają grzyby po smaku - nie jest to jednak bezpieczny sposób, bo np.: muchomor sromotnikowy zwany "leśną śmiercią" ma słodkawy i dość przyjemny smak a ten może zmylić nawet doświadczonego zbieracza. Przy małej znajomości gatunków nie jest również wskazane zbieranie grzybów z blaszkami pod kapeluszem, gdyż wśród nich kryją się śmiertelnie trujące.

Jednym z najważniejszych elementów grzybobrania jest oczywiście las - warto wybrać taki, w którym przeważają świerki i sosny albo buki i dęby. Podłoże w lesie powinno być raczej piaszczyste aniżeli bagienne i podmokłe. Sporo gatunków grzybów rośnie na polankach i na skrajach lasów, nie powinno się jednak zbierać tych które rosną tuż przy drogach.

Nie należy zbierać grzybów młodych ze słabo wykształconymi owocnikami - trudno wówczas rozpoznać gatunek i bardzo łatwo można pomylić się w ocenie grzyba. Stare i wyrośnięte gatunki również należy omijać szerokim łukiem - z wiekiem bowiem nawet jadalne grzyby mogą wytwarzać szkodliwe substancje.

Trzeba pamiętać, aby nie wyrywać grzybów z całą grzybnią. Każdy znaleziony okaz powinien być odcięty scyzorykiem tuż przy glebie lub wykręcony z podłoża. Grzyby powinno układać się trzonami do góry w przewiewnych koszykach. Lepiej nie używać plastikowych torebek, w których grzyby szybko się zaparzają - wówczas jadalne grzyby mogą również wytwarzać niebezpieczne dla zdrowia toksyny.

Po powrocie do domu należy posegregować zebrane grzyby według gatunków (najlepiej jeszcze raz dokładnie im się przyjrzeć) i rozłożyć w suchym miejscu aby nie spleśniały. Następnie grzyby trzeba oczyścić i tego samego dnia przygotować do suszenia lub gotowania. Grzyby, co do których nie ma 100% pewności lepiej od razu wyrzucić. Warto pamiętać, że wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz.

Jeśli po spożyciu grzybów wystąpią niepokojące objawy (jeśli już to zwykle po kilku godzinach albo nawet dniach od momentu zjedzenia), trzeba wezwać pogotowie albo samemu udać się na ostry dyżur. Czasem bardzo trudno jest odróżnić zwykłą niestrawność od zatrucia pokarmowego.

Zatruciu grzybami mogą towarzyszyć następujące objawy:

  • złe samopoczucie,
  • bóle brzucha,
  • silne wymioty,
  • biegunka,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
  • skurcze mięśni,
  • mocno rozszerzone źrenice,
  • zamroczenie,
  • zaburzenia świadomości,
  • utrata przytomności.

Przed przybyciem lekarza, warto wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów lub zażycie środków przeczyszczających. W razie uczucia słabości należy napić się mocnej herbaty albo kawy, nigdy zaś mleka czy alkoholu.

Ze względu na swą ciężkostrawność, grzybów nie powinny spożywać dzieci a także osoby chorujące na nerki i wątrobę.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/hobby/jak-zbierac-grzyby,2097.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone