Poradopedia.pl

Przepis na kapustę wigilijną z grzybami

Autor: Poradopedia.pl | 7 December 2011 09:34

Tagi: boże narodzenie, grzyby, kuchnia polska, wigilia, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, kapustę, wigilijną, z, grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Czas przygotowania - 80 minut

Liczba porcji - 6

Składniki:

  • 1 kg kwaszonej kapusty,
  • 10 dag suszonych grzybów (kapelusze),
  • szklanka mleka,
  • cebula,
  • łyżka mąki,
  • olej lub oliwa,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Grzyby myjemy, a następnie moczymy w letnim mleku pół na pół z wodą (można to zrobić dzień wcześniej). Gotujemy je na wolnym ogniu, w płynie w którym się moczyły. Gdy paruje, uzupełniamy wodą w takiej ilości, aby było 1,5 szklanki płynu.

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelewamy ją na sicie wodą, rozdrabniamy, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy - nie dłużej niż 10 minut; po czym odcedzamy. Cebulę drobno siekamy.

Ugotowane grzyby cedzimy na sicie, kroimy w paseczki, a wywar odstawiamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę - gdy się zeszkli, dodajemy mąkę i zasmażamy, aż się lekko zrumieni. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z grzybów, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Do zasmażki dodajemy grzyby i odsączoną kapustę; całość przyprawiamy i gotujemy przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu.

Kapustę podajemy z wigilijnymi pierożkami lub karpiem.

SMACZNEGO!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/przepis-na-kapuste-wigilijna-z-grzybami,2311.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone