Poradopedia.pl

Jak samemu zrobić sushi?

Autor: Poradopedia.pl | 30 December 2011 11:12

Tagi: kuchnia japońska, ryby, ryż, sushi, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, samemu, zrobić, sushi?

Sushi to japońska potrawa z liści alg morskich, ryżu, ryb i różnego rodzaju dodatków. Jest daniem doskonałym - prawdziwą ucztą nie tylko dla podniebienia, ale też dla oka.

Składniki i sposób przygotowania sushi

Lista niezbędnych rzeczy:

  • Ryż - zwykły (biały, krótkoziarnisty i klejący się) lub specjalny do sushi;
  • Ryba - surowe lub wędzone płaty (np.: łosoś norweski, tuńczyk, ryba maślana, kraby);
  • Prasowane algi Nori;
  • Ocet ryżowy 3%;
  • Sos sojowy (najlepiej "light" o obniżonej zawartości soli);
  • Dodatki (m.in.: avokado, zielony ogórek, papryka);
  • Marynowany imbir;
  • Japoński chrzan Wasabi;
  • Cukier i sól;
  • Ostry nóż bez ząbków;
  • Mata bambusowa.

Przygotowanie ryżu i dodatków

Głównym składnikiem sushi jest ryż (1 szklanka powinna starczyć na 3 rolki). Najpierw dokładnie płuczemy go w zimnej wodzie, do momentu aż stanie się ona przejrzysta. Następnie odsączamy i wrzucamy go do garnka; dodajemy wodę (0,5 szklanki na 1 szklankę ryżu) i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i trzymamy ryż jeszcze przez 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu, zestawiamy garnek z kuchni i odstawiamy go w ciepłe miejsce, najlepiej przykrywając dodatkowo kocem lub ręcznikiem.

W trakcie stygnięcia ryżu, możemy przygotować pozostałe składniki, tzn. rybę, ogórka (zewnętrzną warstwę ze skórką) i avokado - pokroić w cienkie paski (rybę o bokach 1,5x1,5 cm). 

Przygotowanie sosu

Następnym krokiem jest przygotowanie sosu (podana proporcja wystarczy na 0,5 kg ryżu). Łączymy ze sobą następujące składniki: 7 łyżek octu ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego oraz 3-4 łyżki cukru. Do ostudzonego ryżu (powinien mieć temperaturę pokojową) dodajemy przygotowany sos i całość mieszamy delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą.

Zwijanie rolek

Przystępujemy do najważniejszego etapu, czyli zwijania rolek. Na macie bambusowej kładziemy listek Nori, szorstką stroną do góry. 2/3 powierzchni listka pokrywamy cienką warstwą ostudzonego ryżu, po czym kładziemy kawałki ryby, a także inne dodatki. Puste krawędzie smarujemy majonezem lub odrobiną Wasabi. Chwytamy za dolną krawędź maty i zwijamy ją od dołu, lekko ściskając i formując tym samym rolkę. Wcześniej możemy postawić sobie obok miseczkę z wodą do moczenia palców - jest bardzo przydatna.

Sposób podania

Gotową rolkę kroimy ostrym nożem na plastry o równej grubości - cieńsze lub grubsze, w zależności od naszych upodobań. Przygotowane kawałki układamy na talerzykach lub drewnianych, lakierowanych deseczkach. Do tego podajemy miseczkę z sosem sojowym, dodatkowe Wasabi i marynowany imbir, a także pałeczki (chyba że mamy zamiar konsumować palcami).

Sushi może wydawać się trudne do przygotowania, zwłaszcza jeśli robimy je pierwszy raz. W rzeczywistości jest to całkiem prosta potrawa, z którą warto eksperymentować poprzez łączenie smaków i próbowanie nowych dodatków.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-samemu-zrobic-sushi,2340.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone