Poradopedia.pl

Jedzenie w pracy według savoir vivre

Autor: Poradopedia.pl | 15 January 2012 17:20

Tagi: jedzenie, praca, savoir vivre, Savoir vivre, porada, pomoc, instrukcja, Jedzenie, w, pracy, według, savoir, vivre

Jedzenie na stanowisku pracy jest zawsze w złym tonie - zapachy roznoszące się z talerza mogą drażnić współpracowników, a odgłosy wydawane przy spożywaniu posiłków rozpraszają ich uwagę. Jak więc jeść w pracy? Oto wskazówki:

Będąc w pracy należy jeść tylko podczas przerw, najlepiej w najbliższym barku/restauracji lub w specjalnie do tego celu przeznaczonym pomieszczeniu. Pracodawca powinien wyznaczyć odpowiednie miejsce, biorąc pod uwagę fakt iż jego podwładni przynoszą do pracy różne, często intensywnie pachnące potrawy, np.: gotowane jajka czy kiełbasę czosnkową. Najbardziej akceptowalne przez wszystkich pracowników są owoce i warzywa (również sałatki), a także kanapki i inne potrawy które nie drażnią swoim zapachem.

Nigdy nie wolno jeść w obecności klientów firmy bądź przełożonych. Pracownik nie powinien również dać się "złapać" na tej czynności, gdy zadzwoni telefon - wtedy należy najpierw przełknąć, a następnie odebrać. Jedzenie i równoczesne prowadzenie takich rozmów może nieść za sobą negatywne skutki, np.: odstraszyć bardzo ważnego dla firmy klienta.

Jak jeść w pracy?

  • używać sztućców;
  • nachylać się nad talerzykiem, a nie nad klawiaturą;
  • nie rozmawiać z pełnymi ustami;
  • po zjedzeniu, myć naczynia i odstawiać na swoje miejsce.

Osoby pracujące np.: w charakterze przedstawiciela handlowego, muszą przemieszczać się z miejsca na miejsce. Często zaspokajają głód "w biegu" - na ulicy, w samochodzie, itp. Jeśli tylko jest taka możliwość, warto na chwilę gdzieś przysiąść (w parku, na skwerze) i spokojnie zjeść.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/savoir-vivre/jedzenie-w-pracy-wedlug-savoir-vivre,2376.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone