Autor: Poradopedia.pl | 22 January 2012 15:53
Tagi: jedzenie, kuchnia, śniadanie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Pomysły, na, smaczne, śniadanie
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i zawsze powinniśmy znaleźć czas, aby je zjeść. Oto kilka pomysłów na pyszne śniadanko.
Połówki ciabatty (opieczone w tosterze lub zgrillowane) skrapiamy częścią oliwy i układamy na nich plasterki białego sera oprószonego solą. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy posiekaną bazylię; doprawiamy solą i pieprzem - układamy na plastrach sera. Na koniec polewamy kanapki pozostałą częścią oliwy z oliwek.
Jajka wbijamy do miseczki. Chleb opiekamy w tosterze lub grillujemy w piekarniku, a po wystygnięciu smarujemy masłem. Rozgrzewamy patelnię i na małym ogniu topimy masło, dodajemy jajka i sól do smaku. Smażymy na niewielkim ogniu, delikatnie podważając jajka drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy suszone pomidory pokrojone na kawałki i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jajka rozkładamy na kromkach pieczywa i posypujemy miętą według uznania.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, mleko i sól. Całość miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny. Tuż przed smażeniem, dodajemy do ciasta wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję - ciasto nie może być zbyt gęste. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości masła, a gotowe posypujemy cukrem pudrem, smarujemy dżemem, podajemy z jogurtem owocowym lub bitą śmietaną.
Chleb grillujemy i smarujemy majonezem. Na jednej kromce układamy plaster sera, zrumieniony na patelni kawałek boczku oraz plaster pomidora. Kanapkę posypujemy drobno pokrojoną cebulą, a także rzeżuchą, solą i pieprzem. Całość przykrywamy drugą kromką i lekko dociskamy.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz kaszę mannę. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Podajemy z malinami.
Bułki kroimy na kawałki. Na talerzyk wbijamy jajko i każdą kromkę obtaczamy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło i na średnim ogniu podsmażamy bułeczki na złocisty kolor.
Do mleka dodajemy otręby i gotujemy ok. 3 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Dodajemy banana pokrojonego w plasterki (wedle uznania) i posypujemy cynamonem.
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do wysokiego naczynia razem z drobno pokrojoną cebulką; dodajemy też sardynki, oliwę i sól - miksujemy wszystko na gładką masę, po czym nakładamy na kanapki i posypujemy szczypiorkiem.
Ocet mieszamy z oliwą i przyprawami, dodajemy krewetki - ponownie mieszamy i na chwilę odstawiamy. Pieczywo spryskujemy oliwą i kładziemy krewetki, a na to starty ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 10 minut (kromki mają się przyrumienić).
Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu, rumienimy boczek, a obok niego smażymy jajka. Na talerzu rozkładamy liście sałaty z pomidorkami i sosem vinegret - na wierzch układamy plaster boczku i jajecznicę. Pieczywo opiekamy w tosterze i smarujemy masłem.
Awokado obieramy, kroimy na połowę, wyjmujemy pestkę i skrapiamy sokiem z limonki. Całość rozgniatamy widelcem, dodajemy roztarty nożem, posolony czosnek oraz drobno pokrojoną szalotkę. Doprawiamy posiekaną kolendrą, solą i czarnym pieprzem. Mieszamy z oliwą wedle uznania.
Pastę smarujemy na tostach z masłem, tuż przed podaniem. Na koniec możemy udekorować plasterkami ostrej papryczki.