Autor: Poradopedia.pl | 30 January 2012 16:20
Tagi: dieta, dieta wegetariańska, wegetarianizm, zalety i wady wegetarianizmu, Dieta, porada, pomoc, instrukcja, Wegetarianizm, -, zalety, i, wady
Dieta wegetariańska, choć uważana przez wielu za nowoczesny i prawidłowy model żywienia, ma zarówno zalety jak i wady.
Prawidłowo stosowana dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko wystąpienia: otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, chorób serca oraz nowotworu jelita grubego. Dieta wegetariańska zawiera mniej cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogata w korzystne dla zdrowia chemiczne związki roślinne, m.in.: luteinę (występującą w brokułach) i likopen (występujący w pomidorach) - są to cenne przeciwutleniacze, chroniące organizm przed rozwojem choroby nowotworowej.
Niewłaściwe stosowanie diety wegetariańskiej zwiększa ryzyko wystąpienia: niedożywienia, niedokrwistości, krzywicy, osteoporozy, zaburzeń miesiączkowania, zaburzeń neurologicznych, dlatego też osoby które przeszły na wegetarianizm, powinny być opieką lekarza i dietetyka. Nieprawidłowo skomponowana dieta wegetariańska może prowadzić do niedoborów witamin i minerałów - szczególnie narażeni na te niedobory są weganie.
Dietę wegetariańską mogą stosować nawet dzieci. Aby jednak dieta była w pełni dla nich bezpieczna, musi być prawidłowo skomponowana. Owszem, są osoby które przez całe życie nie jedzą mięsa i cieszą się świetnym zdrowiem, ale trzeba pamiętać że dzieci (zwłaszcza w okresie rozwoju) potrzebują szczególnie dobrze dobranej diety. Źle zbilansowana może prowadzić do niedoborów odżywczych, a w konsekwencji do nieodwracalnych skutków zdrowotnych.
Jak widać, z jednej strony dieta wegetariańska może wiązać się z niepełnym pokryciem zapotrzebowania energetycznego, niedoborami białka i witamin; z drugiej natomiast - posiada korzystne ograniczenia tłuszczów nasyconych, zwiększoną podaż węglowodanów złożonych, zwiększoną ilość błonnika pokarmowego, co sprzyja zmniejszeniu ryzyka różnych chorób.