Autor: Poradopedia.pl | 26 February 2012 23:09
Tagi: doner kebab, kebab, turecki kebab, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, kebab?
Kebab - danie pochodzące z Turcji, jest obecnie jednym z ulubionych fast foodów. Pod pojęciem tym kryje się mięso (gotowane, smażone lub pieczone) łączone z warzywami.
Sos jogurtowo-czosnkowy:
Czosnek wyciskamy do jogurtu, dodajemy posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku - mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Sos pomidorowy:
Koncentrat pomidorowy mieszamy z cukrem i bazylią oraz papryczką chilli, a następnie dodajemy oliwę i odstawiamy do lodówki.
Filety opłukujemy pod bieżącą wodą, czyścimy i kroimy w paski. Mięso obsypujemy przyprawami i moczymy w 4 łyżkach oliwy, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Warzywa kroimy w kostkę, sałatę dzielimy na mniejsze części. Kurczaka smażymy na tłuszczu. W tym czasie ustawiamy piekarnik na 160 stopni C. Chlebki pita nacinamy (ale nie przekrajamy ich do końca), układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Zarówno kurczak, jak i chlebki powinny być gotowe po ok. 10 minutach. Do każdego chlebka wkładamy warzywa, następnie mięso i polewamy sosem czosnkowym lub pomidorowym. Na koniec dodajemy oliwki.
Smacznego!