Autor: Poradopedia.pl | 27 March 2012 15:01
Tagi: mazurek, mazurek wielkanocny, wielkanoc, wielkanocne ciasta, Święta i Zwyczaje, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, mazurek, wielkanocny
Przedstawiamy przepis na mazurek wielkanocny - ciasto, które jest prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia, a w dodatku świetnie prezentuje się na stole.
Ciasto:
Pomada:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm, formujemy spody z rantem dookoła (powinny wyjść 3 o wymiarach ok. 25x15 cm). Ciasto pieczemy na jasnozłoty kolor, nakłuwając widelcem by się nie wybrzuszyło.
W rondelku gotujemy śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym (na wolnym ogniu przez ok. 7 minut); dodajemy kakao i pokruszoną czekoladę i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie lekko studzimy i wylewamy na kruche spody. Dekorujemy bakaliami.
Przed wylaniem pomady, możemy pokryć spody cienką warstwą marmolady. A jeśli chcemy otrzymać waniliową (białą) pomadę, nie dodajemy czekolady ani kakao.
SMACZNEGO!!!