Autor: Poradopedia.pl | 18 April 2012 14:02
Tagi: cyfryzacja telewizji, telewizja cyfrowa, Dom i ogród, porada, pomoc, instrukcja, Jak, przygotować, się, do, cyfryzacji, sygnału, telewizyjnego?
Cyfryzacja telewizji naziemnej czyli zastąpienie tradycyjnej techniki nadawania analogowego nowoczesną techniką cyfrową, łączy zagadnienia społeczne, ekonomiczne i techniczne. Sygnał analogowy ma być całkowicie zastąpiony cyfrowym do 31 lipca 2013 roku.
1. Dołączenia do analogowego odbiornika telewizyjnego odpowiedniego urządzenia umożliwiającego odbiór sygnału cyfrowego, zwanego Set-Top-Boxem (STB) lub popularnie dekoderem.
Odbiorcy nie są zmuszeni do całkowitej wymiany posiadanego sprzętu odbiorczego, gdyż do odbioru telewizji cyfrowej można wykorzystywać tradycyjny odbiornik telewizyjny wzbogacony o specjalny zewnętrzny dekoder. Posiadacze STB telewizorów obsługujących tylko starszy standard kompresji MPEG-2 mogą zakupić moduł CI, który służy do konwersji sygnału zakodowanego w standardzie MPEG-4 do MPEG-2. W tym przypadku występują jednak pewne ograniczenia, gdyż nie wszystkie moduły współpracują ze wszystkimi rodzajami STB - przed zakupem warto poradzić się sprzedawcy.
2. Wymiany analogowego odbiornika na cyfrowy (iDTV).
Użytkownicy posiadający komputer mogą skorzystać z możliwości dokupienia odbiornika telewizji cyfrowej podłączanego np.: przez port USB, złącze ExpressCard lub PCI-E. Przy zakupie należy zwracać uwagę na zgodność z przyjętym standardem, podobnie jak w przypadku STB. Sposób podłączenia zależy od możliwości telewizora oraz STB i dostępnych gniazd wejść i wyjść w posiadanym sprzęcie. Trzeba pamiętać, że pomimo dostępności różnych opcji najlepszym interfejsem służącym do podłączenia STB do telewizora jest złącze HDMI.
Niezbędne wymagania techniczne i eksploatacyjne dla odbiorników cyfrowych służących do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej reguluje rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie tych wymagań, przygotowane na podstawie upoważnienia zawartego w art. 132 ust. 3 ustawy Prawo telekomunikacyjne.