Poradopedia.pl

Jak gotować na parze?

Autor: Poradopedia.pl | 17 April 2012 16:40

Tagi: gotowanie na parze, parowar, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, gotować, na, parze?

Gotowanie na parze ma wiele zalet - to świetny sposób dla tych, którzy chcą lub powinni unikać zbędnego tłuszczu. Produkty gotowane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów.

Produkty do gotowania na parze

Do gotowania na parze należy wybierać składniki najlepszej jakości i świeżości, m.in.: chude delikatne mięso, które nie wymaga zbyt długiej obróbki cieplnej. Trzeba usunąć z niego nadmiar tłuszczu, a podczas porcjowania ciąć je w poprzek włókien. Mięso należy dobrze przyprawić, np.: solą, pieprzem, czosnkiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Można też użyć sosu sojowego.

Bardzo delikatne i szybkie w przygotowaniu są ryby. Trzeba uważać, aby ich nie rozgotować, gdyż stracą swoje walory smakowe. Dla pokreślenia smaku warto skropić je sokiem z cytryny albo zamarynować przed gotowaniem w ulubionych ziołach.

Do gotowania na parze w znacznej części nadają się również warzywa, m.in.: ziemniaki (także w mundurkach), szparagi, marchew, pietruszka i seler. Można też uparować brokuły, kalafiora, cukinię, kabaczka, brukselkę oraz fasolkę szparagową. Warzywa gotowane na parze nie wymagają przyprawiania, ale można użyć soli i innych ulubionych przypraw lub ziół (np.: koperku, natki pietruszki czy szczypiorku, które świetnie komponują się z gotowanymi na parze warzywami, zwłaszcza z ziemniakami). Ewentualne przyprawy/zioła należy dodawać na ok. 5 minut przed końcem parowania. Przyrządzane w ten sposób warzywa zachowują naturalny kolor, mają bardziej wyrazisty smak i aromat.

W osobnym pojemniku, do którego najpierw należy wlać niewielką ilość wody, gotuje się ryż. Warto używać brązowego, który zawiera więcej składników odżywczych. Przygotowywany na parze ryż, wchłania całą wodę i dlatego zachowuje wszystkie wartościowe składniki.

Na parze można również gotować owoce morza, np.: małże z niewielką ilością wina. Gotują się w parze własnego soku, który zmieszany z winem oraz innymi dodatkami stanowi pyszny sos.

Zasady gotowania na parze

Warto zaopatrzyć się w parowar piętrowy, który pozwala jednocześnie przygotować większą ilość potraw. Do gotowania na parze nadają się również szybkowary i woki. Jeśli ktoś nie dysponuje takimi urządzeniami, może użyć zwykłego garnka wypełniając go specjalnym metalowym lub bambusowym koszyczkiem.

Gotowane produkty nie mogą stykać się z wodą - należy wlać jej tylko kilka centymetrów na dno. Składniki natomiast umieszcza się w koszyku wyłożonym liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej, aby nie przywierały do naczynia.

Na najniższym poziomie należy umieszczać mięsa, ryby oraz produkty, które wymagają najdłuższego czasu gotowania. Pomiędzy poszczególnymi komorami należy zachować odpowiednie odstępy - dzięki temu następuje prawidłowy obieg pary pomiędzy nimi, a to zapewnia poprawny i zamierzony efekt gotowania.

Pokrywka na garnek musi idealnie do niego przylegać - zapobiega to wydostawaniu się pary na zewnątrz. Nie stosowanie się do tej zasady wydłuża czas gotowania i obniża jakość przyrządzanych produktów.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-gotowac-na-parze,2642.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone