Poradopedia.pl

Przepis na dżem jabłkowo-marchwiowy

Autor: Poradopedia.pl | 19 April 2012 11:56

Tagi: dżem jabłkowo-marchwiowy, dżem z jabłek i marchwii, dżemy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, dżem, jabłkowo-marchwiowy

Jeśli lubisz jabłka i marchew, możesz te dwa składniki połączyć w jedną całość i przygotować z nich pyszny dżem. Oto przepis.

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg marchwi,
  • 2 cytryny,
  • ok. 40 dag cukru,
  • goździki (opcjonalnie).

Sposób wykonania:

  1. Marchew myjemy, skrobiemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie wrzucamy ją do dużego garnka, zasypujemy 15 dag cukru i zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy do momentu, aż marchew stanie się miękka, a woda wyparuje.
  2. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki.
  3. Obraną ze skóry cytrynę kroimy na małe cząstki, usuwamy pestki.
  4. Jabłka i cytrynę dodajemy do gotującej się marchwi, zasypujemy 10 dag cukru, wrzucamy kilka goździków i zalewamy odrobiną wody. Całość gotujemy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i rozpadną się na cząstki.
  5. Zdejmujemy garnek z ognia. Owocową masę lekko studzimy, a następnie miksujemy tak, by marchew połączyła się z jabłkami.
  6. Po zmiksowaniu składników, kontynuujemy gotowanie masy, dodając cukier lub wodę (w razie potrzeby).
  7. Kiedy dżem osiągnie odpowiednią gęstość, przekładamy go do wyparzonych słoików i dokładnie zamykamy.
  8. Zakręcone słoiki pasteryzujemy w sposób tradycyjny lub wstawiamy je do ciepłego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia (zassania pokrywki).

SMACZNEGO!!!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/przepis-na-dzem-jablkowo-marchwiowy,2647.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone