Autor: Poradopedia.pl | 1 May 2012 11:37
Tagi: degustacja wina, wino białe, wino czerwone, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, degustować, wino?
Degustacja wina to sama przyjemność, zwłaszcza jeśli odbywa się w miłej atmosferze i doborowym towarzystwie. Czynność ta polega na ocenie alkoholu kolejno trzema zmysłami - wzrokiem, węchem oraz smakiem.
Wino nalewamy do 1/3 wysokości kieliszka i unosimy go w taki sposób, by móc obserwować płyn na białym tle. Ujmujemy kieliszek za stopkę lub szyjkę (nigdy za czarkę), aby nie podgrzewać dłonią wina i nie zostawiać śladów palców na szkle. Bierzemy pod uwagę nie tylko kolor, ale też przejrzystość, blask, intensywność barwy, strukturę powierzchni, a także konsystencję wina. Delikatnym, płynnym ruchem ręki zakręcamy kieliszek, by ocenić płynność trunku - czy osadza się na szkle. Po szacie (kolorze) wina można wstępnie określić jego wiek.
Białe wina:
Z wiekiem ciemnieją - barwa przechodzi od cytrynowo-zielonkawej poprzez słomkowy do złotego lub bursztynowego.
Czerwone wina:
Z wiekiem bledną - od czerwieni purpury z odcieniami atramentowo-fioletowymi poprzez rubin i bordo, aż do ceglasto-czerwonego z odcieniem rdzy. Bladordzawa szata oznacza, że wino jest przestarzałe.
Zmysł powonienia odgrywa istotną rolę podczas jedzenia i picia. Kierując nos w stronę kieliszka, zdecydowanie zaciągamy się wonią trunku. Najważniejsza jest pierwsza ocena wrażeń zapachowych - próbujemy wówczas wstępnie określić, z czym kojarzą nam się uwalniające z kieliszka wonie, np.: z owocami, kwiatami, roślinami, ziołami, itp. Czasami można w nich znaleźć zapach czekolady, wanilii, palonej kawy, ściółki leśnej, ziemi, tytoniu, a nawet benzyny. Specjaliści rozróżniają ponad pięćset zapachów.
Napełniając usta winem, nie dotykamy płynu górną wargą. Najpierw oceniamy strukturę wina (wytrawne czy słodkie), a następnie jego kwasowość i zawartość garbników. Zbyt kwaśne wino jest cierpkie i powoduje silne wydzielanie śliny. Dalsza ocena dotyczy konsystencji wina - posługujemy się przy tym takimi terminami jak: łagodne, ostre; lekkie, ciężkie; miękkie, twarde; aksamitne, żywe; itp.
Kilka dodatkowych wskazówek: