Poradopedia.pl

Przepis na chłodnik wiosenny

Autor: Poradopedia.pl | 18 May 2012 16:27

Tagi: chłodnik, zupa, zupa wiosenna, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, chłodnik, wiosenny

Chłodnik to zupa podawana na zimno, często na bazie jogurtu bądź kefiru w połączeniu z kiszonymi ogórkami lub botwinką. Jako dodatki można stosować jajka na twardo, rzodkiewkę, koperek i dymkę.

Składniki (na dwie porcje):

  • 400 ml naturalnego kefiru,
  • świeży ogórek,
  • pęczek rzodkiewki,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka obieramy ze skóry, a następnie razem z rzodkiewkami ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami. Przekładamy na sito i pozostawiamy do odsączenia.
  2. Na talerzach rozkładamy pokrojone w cząstki jajka.
  3. Spieniony kefir łączymy z ogórkiem i rzodkiewkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodajemy zieleninę. 
  4. Zalewamy jajka i od razu podajemy.

Chłodnik najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami polanymi zrumienionym masłem i posypanymi koperkiem.

SMACZNEGO!!!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/przepis-na-chlodnik-wiosenny,2729.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone