Poradopedia.pl

Ciasto z truskawek - najsmaczniejsze przepisy na ciasto z truskawkami

Autor: Poradopedia.pl | 23 June 2012 11:01

Tagi: ciasta, desery, truskawki, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Ciasto, z, truskawek, -, najsmaczniejsze, przepisy, na, ciasto, z, truskawkami

Ciasto truskawkowe z kruszonką

Składniki:

  • 15 dag margaryny lub masła,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 20 dag mąki,
  • 3 jajka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 dag truskawek,
  • cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie).

Składniki na kruszonkę:

  • 10 dag margaryny lub masła,
  • 10 dag cukru kryształu,
  • 20 dag mąki.

Sposób wykonania:

  1. W garnku rozpuszczamy tłuszcz (na wolnym ogniu). Dodajemy po kolei: cukier i mąkę - mieszamy. Tak przygotowaną kruszonkę odstawiamy do przechłodzenia.
  2. Miękką margarynę lub masło ucieramy bądź miksujemy. Dodajemy cukier puder i ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta miksujemy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy łyżką i wyrównujemy - na wierzchu układamy truskawki (całe lub przekrojone na połówki) i posypujemy ostudzoną kruszonką.
  4. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 70 minut. Upieczone, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 12 łyżek cukru pudru (9 do żółtek, a 3 do białka),
  • 4 łyżki śmietany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 dag śmietany kremówki 30%,
  • 30 dag truskawek (15 dag do przełożenia ciasta, a drugie 15 do dekoracji),
  • 3 łyżki cukru pudru.

Sposób wykonania:

  1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  3. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.
  4. Biszkopt pieczemy przez 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie wyjmujemy z tortownicy i chłodzimy.
  5. Truskawki płuczemy i dokładnie odsączamy. Następnie kroimy je na połówki lub plasterki i posypujemy cukrem.
  6. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.
  7. Schłodzony biszkopt kroimy na 2 placki i przekładamy truskawkami. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną z cukrem pudrem, a na koniec truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Truskawkowa stracciatella

Składniki:

  • 25 dag serka mascarpone,
  • 0,5 l śmietany kremówki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szklanka cukru pudru,
  • 10 dag gorzkiej czekolady,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki żelatyny,
  • 75 dag truskawek,
  • sok z cytryny,
  • duży jogurt,
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • całe truskawki i listki mięty do dekoracji.

Sposób wykonania:

  1. Dużą półokrągłą salaterkę lub dwie mniejsze smarujemy tłuszczem.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a czekoladę ścieramy na tarce o grubym oczkach.
  3. Truskawki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny - mieszamy i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Wsypujemy galaretkę, wszystko miksujemy i odstawiamy do przechłodzenia.
  4. Serek mascarpone miksujemy z jogurtem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie mieszamy z ubitą śmietaną i żelatyną. Odkładamy 2/3 kremu i mieszamy z czekoladą. Na spód salaterki wlewamy 1/3 kremu stracciatella i studzimy. Na wierzch wlewamy mus truskawkowy i czekamy, aż przestygnie. Na koniec układamy pokrojone na połówki truskawki i zalewamy białym kremem, a ten resztą kremu stracciatella. Ciasto chłodzimy przez noc w lodówce, a rano przekładamy na paterę. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.

Ciasto truskawkowe z bezą

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 5 dag mąki ziemniaczanej,
  • 25 dag masła,
  • 25 dag cukru,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 80 ml mleka,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 aromatu cytrynowego,
  • 60 dag truskawek.

Składniki na bezę:

  • 3 białka,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2 dag mielonych orzechów.

Sposób wykonania:

  1. Truskawki myjemy i dokładnie odsączamy. W trzech jajkach oddzielamy białka od żółtek - naczynie z białkami odstawiamy do lodówki.
  2. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i kilkoma kroplami aromatu cytrynowego. Dodajemy po kolei całe jajka, żółtka i miksujemy.
  3. Mąkę łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy do masy, a następnie powoli wlewamy mleko.
  4. Tortownicę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy na nią ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.
  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu, studzimy.
  6. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie mielone orzechy - mieszamy. Pianą napełniamy szprycę i dekorujemy ciasto, tworząc ozdobną kratkę. Formę ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C, aby beza lekko się zrumieniła.

Torcik truskawkowy

Składniki:

  • tabliczka twardej, gorzkiej czekolady,
  • 2 szklanki pokruszonych herbatników,
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego,
  • szklanka kremówki,
  • łyżka słodkiej śmietany,
  • zagęstnik do śmietany,
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • świeże truskawki.

Sposób wykonania:

  1. Spód średniej wielkości tortownicy wykładamy folią aluminiową i trzymamy w lodówce (powinien być zimny).
  2. W rondelku rozgrzewamy pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany, a gdy składniki się rozpuszczą - wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy. Masę rozkładamy na wychłodzonej tortownicy i rozprowadzamy tak, by spodnia warstwa była równomierna. Ponownie wstawiamy do lodówki.
  3. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przechłodzenia.
  4. Owoce myjemy i dokładnie odsączamy, a śmietanę ubijamy na puch. Pod koniec ubijania dodajemy zagęstnik.
  5. Spód smarujemy dżemem, wykładamy śmietanę i wstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie, rozkładamy przygotowane owoce, zalewamy ścinającą się galaretką i znów wstawiamy do lodówki.
  6. Przed podaniem, torcik wysuwamy z formy na paterę i kroimy cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem.

SMACZNEGO!!!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/ciasto-z-truskawek-najsmaczniejsze-przepisy-na-ciasto-z-truskawkami,2833.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone