Poradopedia.pl

Jak przejść na wegetarianizm?

Autor: Poradopedia.pl | 27 July 2012 08:49

Tagi: dieta, Dieta, porada, pomoc, instrukcja, Jak, przejść, na, wegetarianizm?

Chęć przejścia na wegetarianizm może wynikać z różnych powodów, m.in.: etycznych, religijnych lub filozoficznych. Zwolennicy tej diety przekonują, że mięso jest niezdrowe a zawarte w nim składniki odżywcze z powodzeniem można zastąpić produktami roślinnymi.

Przechodząc na wegetarianizm należy wprowadzić zamienniki produktów wyeliminowanych. Najczęściej w wyniku złego zbilansowania diety dochodzi do niedoboru żelaza i witaminy B12, co w konsekwencji może prowadzić do anemii. Natomiast często spotykane przy źle prowadzonej diecie niedobory witaminy D, powodują krzywicę i osteoporozę.

Do prawidłowego funkcjonowania, organizm potrzebuje składników odżywczych: białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i minerałów oraz wody. Ważna jest nie tylko ilość, ale też jakość spożywanych produktów. Zapotrzebowanie na pożywienie w dużej mierze zależy od wieku, budowy anatomicznej, trybu życia, metabolizmu, a także od upodobań smakowych. Inne zapotrzebowanie na witaminy i pierwiastki ma dorosły człowiek, a inne rozwijający się organizm dziecka - nie ma diety uniwersalnej. To, co dobre dla jednego, drugiemu może zaszkodzić. Dlatego dietę wegetariańską (podobnie, jak każdą inną) należy dobierać indywidualnie, aby organizmowi niczego nie zabrakło.

Podstawowym materiałem budulcowym organizmu jest oczywiście białko - długotrwałe jego braki mogą mieć groźne skutki. Aby temu zapobiec, w każdym posiłku muszą wystąpić niezbędne aminokwasy (znajdujące się m.in.: w soczewicy). Przechodząc na dietę wegetariańską należy spożywać dużo pieczywa pełnoziarnistego, kasz gruboziarnistych, makaronów razowych i orzechów. Laktoowowegetarianie znajdą białko w mleku, serach i jogurtach.

Wspaniałym źródłem białka i mikroelementów, m.in.: żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B jest soja. Warto więc, oprócz kotletów sojowych wypróbować tofu, tempeh czy miso. W diecie wegetariańskiej powinny znaleźć się również takie warzywa strączkowe jak: soczewica, groch, fasola (biała, czarna lub adzuki), ciecierzyca i bób.

Aby uniknąć niedoborów białkowych należy tak łączyć produkty, by ich przyswajalność przez organizm była jak największa. Niektóre z nich wzajemnie się uzupełniają, podnosząc swoją wartość odżywczą. Zboża i jarzyny (np.: pszenica i fasola, ryż i fasola) lub zboża i mleko (np.: płatki zbożowe i mleko, pieczywo pełnoziarniste i jogurt) to posiłki o wysokiej wartości odżywczej.  

Dobrze skomponowana dieta wegetariańska zaspokoi wszystkie potrzeby organizmu. Jej stosowanie wymaga jednak sporego zaangażowania i wiedzy, dlatego warto zapoznać się z fachową literaturą oraz sposobem komponowania posiłków. Oczywiście wskazana jest wizyta u dietetyka, który podpowie jak korzystać ze zdrowych aspektów wegetarianizmu.

Trudno z dnia na dzień przejść na jakąkolwiek dietę - każda wymaga pewnych wyrzeczeń. Wegetarianizm różni się jednak od innych diet, ponieważ osoby które decydują się na taki sposób odżywiania, zazwyczaj nie powracają do starych nawyków żywieniowych.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/dieta/jak-przejsc-na-wegetarianizm,2907.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone