Poradopedia.pl

Przepisy na gołąbki

Autor: Poradopedia.pl | 6 August 2012 09:47

Tagi: dania główne, gołąbki, obiad, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepisy, na, gołąbki

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • koperek
  • przyprawa typu vegeta
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • cukier

farsz:

  • 2 szklanki ryżu
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz
  • majeranek

sos:

  • 1,5 szklanki soku pomidorowego
  • 2 łyżki mąki + 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • odrobina cukru

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalewamy czterema szklankami wody i dodajemy odrobinę soli. Gotujemy do miękkości, a następnie przekładamy do dużej miski.
  2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy do ryżu.
  3. Mięso smażymy na patelni i również dodajemy do ryżu. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  4. W garnku gotujemy wodę, a kiedy zacznie wrzeć dodajemy ocet (liście kapusty nie będą się rozpadać. Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (zachowujemy je). Stopniowo ściągamy liście z kapusty.
  5. Nakładamy farsz na liść kapusty, a następnie dość ciasno zawijamy.
  6. W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście kapusty, a na nich jedną warstwę gołąbków. Wlewamy wrzątek (do 2/3 wysokości gołąbków), dodajemy 1 łyżkę vegety, odrobinę cukru i 2 łyżki oleju. Układamy kolejną warstwę gołąbków.
  7. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku ok. 1 godzinę, aż kapusta stanie się miękka.
  8. Sok pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem; doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z zimną wodą i energicznie mieszamy. Sos możemy doprawić koncentratem pomidorowym.
  9. Upieczone gołąbki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy siekanym koperkiem.

Gołąbki z kaszą i prawdziwkami

Składniki:

  • duża główka białej kapusty

farsz:

  • 400 g mrożonych prawdziwków
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej
  • duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • łyżka siekanej zielonej pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • szklanka rosołu warzywnego z kostki.

sos:

  • marchew
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • kostka rosołu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki żubrówki

Sposób wykonania:

  1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Grzyby rozmrażamy i siekamy możliwie drobno.
  3. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle; dodajemy grzyby i dusimy ok. 10 minut, często mieszając.
  4. Kaszę mieszamy z grzybami; dodajemy jajka i śmietanę, a także sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Kapustę czyścimy z uszkodzonych liści; wycinamy głąba i wkładamy ją do garnka z wrzącą wodą. Mięknące liście wierzchnie stopniowo oddzielamy od główki, po czym wycinamy gruby nerw.
  6. Na każdym liściu układamy 2 łyżki farszu i dokładnie zawijamy.
  7. Gołąbki układamy w garnku (na dno wyłożone mniejszymi liśćmi kapusty); dodajemy szklankę rosołu warzywnego z kostki i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta stanie się miękka.
  8. Startą marchew, posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Podlewamy rozpuszczonym w 1/2 szklanki wody rosołem warzywnym i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i żubrówkę, energicznie mieszając by sos się nie zwarzył.
  9. Gołąbki polewamy sosem żubrówkowym.

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 700 g białej kapusty
  • 1 torebka ryżu
  • 1 litr bulionu (może być z kostki)
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso wrzucamy do miski. Kapustę szatkujemy bardzo drobno i dodajemy do mięsa.
  2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Dodajemy do mięsa i kapusty; wbijamy jajka.
  3. Cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie szklimy na oleju i dodajemy do masy. Całość mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przyprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą.
  4. Z masy formujemy kotleciki. Obsmażamy je z obu stron na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i tak powstałym sosem zalewamy gołąbki.
  6. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gołąbki pieczemy ok. 1 godzinę.

Gołąbki z dorszem

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 1/2 kg filetów ze świeżego dorsza
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 4 białe cebule
  • 1 litr rosołu
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Liście kapusty parzymy w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą.
  2. Rybę dokładnie czyścimy, myjemy i mielimy (możemy też usunąć skórkę)
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę a następnie solimy i wkładamy do lnianej ściereczki, aby odsączyć nadmiar soku. Cebulę dodajemy do ryby.
  4. Kaszę gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli oraz soku z cytryny.
  5. Na sparzone liście kapusty układamy farsz. Zawijamy.
  6. Gołąbki obsmażamy na patelni, tak by zrumieniły się z każdej strony.
  7. Podsmażone gołąbki układamy na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy ok. 20 minut.

Gołąbki dietetyczne

(dieta Dukana - Faza naprzemienna/Faza II)

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego (z indyka)
  • 1 kg pieczarek
  • średnia cebula
  • 3 dietetyczne kostki warzywne
  • średni koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Kapustę parzymy, aby lekko zmiękła.
  2. Pieczarki kroimy w drobną kostkę (zastąpią ryż).
  3. Z kapusty stopniowo oddzielamy liście.
  4. Pozostałą część kapusty drobno kroimy. Dodajemy do niej mięso, pieczarki i podsmażoną cebulę. Całość doprawiamy do smaku i dobrze mieszamy.
  5. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy w garnku.
  6. W gotującej się wodzie (w tej, w której parzyliśmy kapustę) rozpuszczamy kostki warzywne i koncentrat pomidorowy. Przygotowanym w ten sposób sosem zalewamy gołąbki i gotujemy ok. 2 godzin.

SMACZNEGO!!!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/przepisy-na-golabki,2920.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone