Poradopedia.pl

Jak zamrażać żywność

Autor: Poradopedia.pl | 29 October 2012 12:02

Tagi: przechowywanie, zamrażanie, żywność, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zamrażać, żywność

Mrożenie wydłuża trwałość produktów spożywczych, dzięki czemu zachowują one cenne składniki odżywcze, a także pierwotny wygląd, smak, zapach i jakość - nawet po rozmrożeniu. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak zamrażać żywność i na jak długo.

Zasady prawidłowego zamrażania produktów spożywczych

Zamrażarka

  1. Do zamrażania wybieraj produkty świeże, dojrzałe i wysokiej jakości.
  2. Jeśli chodzi o owoce i warzywa, wybieraj świeże, zdrowe i nieuszkodzone, a odrzucaj niedojrzałe i przejrzałe. Warzywa blanszuj przed zamrożeniem (wrzuć na moment do wrzątku, a następnie do lodowatej wody).
  3. Nastaw zamrażalnik na temperaturę -18 stopni C lub niższą (jeśli korzystasz z funkcji szybkiego zamrażania, temperatura spadnie do -24 stopni C - to optymalna temperatura zamrażania świeżej żywności, która pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze).
  4. Unikaj przyprawiania produktów przeznaczonych do zamrożenia (np.: czosnek lub pieprz gorzknieją w wyniku tego procesu).
  5. Nie zamrażaj ciepłych lub letnich produktów spożywczych - musisz je najpierw schłodzić.
  6. Przygotowując produkty do mrożenia, umyj je i osusz. Z owoców usuń szypułki, a z mięsa zbędny tłuszcz; ryby oczyść z łusek i wypatrosz.
  7. Żywność przeznaczoną do zamrożenia szczelnie zapakuj (stosuj specjalne torby lub plastikowe pojemniki, aby przechowywane produkty nie uległy uszkodzeniu).
  8. Aby szybko zamrozić produkt, podziel go na małe, płaskie porcje.
  9. Produkty przechowywane w zamrażalce układaj ciasno, by urządzenie mogło sprawnie pracować.
  10. Przestrzegaj średniej przydatności zamrożonych produktów.

Zasady prawidłowego rozmrażania żywności

  1. Zamrożone warzywa, owoce i grzyby nie potrzebują rozmrażania - możesz je wrzucać bezpośrednio do garnka.
  2. Owoce tracą wiele wody podczas rozmrażania - dodawaj je do ciast w lekko rozmrożonym stanie.
  3. Mięso rozmrażaj powoli w lodówce, a nie w misce z wodą - istnieje wówczas ryzyko wystąpienia salmonelli lub innych bakterii.
  4. Rozmrożoną żywność spożywaj tego samego dnia, zwłaszcza mięso i ryby.
  5. Jeśli zbyt długo przetrzymasz dany produkt w zamrażalce lub po jego rozmrożeniu poczujesz dziwny zapach - po prostu go nie jedz.

Rozmrożonych produktów spożywczych nie zamrażaj drugi raz (przy rozmrażaniu zaczynają mnożyć się drobnoustroje). Powtórnie zamrożona żywność będzie miała nie tylko niższą wartość odżywczą, ale też niekorzystny wygląd. Przede wszystkim jednak może zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

Jak długo można przechowywać zamrożoną żywność

ŻywnośćMax okres przechowywania (miesiące)
Chleb, ciasto 3-4
Ryby: węgorz, łosoś, halibut, makrela, szprotka, śledź 3-4
Ryby: dorsz, szczupak, flądra, lin 5-7
Żółty ser 2-4
Grzyby do 8
Kiełbasa do 6
Kiełbasa smażona 1-2
Mięso do gotowania 10-12
Mięso gotowane 4-6
Tatar do 4
Mięso mielone 2-3
Gulasz 3-6
Kurczak do 10
Wieprzowina, kotlety wieprzowe do 6
Wołowina 10-12
Cielęcina do 8
Baranina do 9
Bażant, gęś, kaczka do 4
Dziczyzna do 12
Owoce 5-6
Warzywa twarde, korzeniowe 3-6
Warzywa miękkie do 12
Zioła i zielenina 3-4
Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-zamrazac-zywnosc,3093.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone