Autor: Poradopedia.pl | 31 January 2013 11:00
Tagi: karnawał, karnawałowe przekąski, przekąski na karnawał, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przekąski, na, karnawałowe, party
W karnawale liczy się przede wszystkim dobra zabawa. Na imprezie nie powinno jednak zabraknąć choćby malutkich kanapeczek do przekąszenia. My proponujemy kilka szybkich dań, które uświetnią karnawałowe party.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Filety mocz w wodzie przez ok. 2 godziny. Śliwki również namocz, następnie osusz i skrop sokiem z połowy cytryny. Śledziki pokrój wzdłuż, a wewnętrzną ich część posmaruj majonezem. Śliwki owiń paskami filetów i zepnij wykałaczką. Koreczki ułóż na półmisku i udekoruj krążkami pora, cytryną oraz majonezem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Winogrona umyj, pokrój na połówki i oczyść z pestek. Ser pokrój na małe kostki. Na wykałaczki nabij kolejno: połówkę winogrona, ser i ponownie winogrono. Przygotowane w ten sposób koreczki nabij na pomarańczę lub inny twardy owoc.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka; dodaj wodę, sól i pieprz oraz szczypiorek i zioła - wszystko zmiksuj. Na małym ogniu rozgrzej patelnię i smaż cienkie omlety. Następnie układaj na nich nadzienie i zawijaj jak krokiety. Gotowe wrapy pokrój na pół i podaj.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozwiń ciasto i ułóż na nim plastry szynki. Następnie zetrzyj na drobnych oczkach ser. Całość przypraw słodką papryką. Ciasto pokrój na 1,5 cm plasterki i zwiń tak, aby powstała spiralka. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp pozostałym serem oraz papryką. Paluszki piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez ok. 16-17 minut. Upieczone, wyjmij z piekarnika i przestudź.
Do paluszków możesz przygotować pyszny dip lub sos.
Dip czosnkowy:
Jogurt, majonez i czosnek zmiksuj; dodaj sok z cytryny, oregano i przyprawy. Odstaw do schłodzenia.
Sos pomidorowy:
Pomidory obierz ze skóry i zmiksuj (aby nadać gęstości, usuń nasiona). Dodaj do nich jogurt, majonez i przyprawy - wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę, połącz go z oliwą oraz octem. Ser i pomidory pokrój w kostkę, a oliwki w cienkie krążki. Posiekaj bazylię. Wszystkie składniki wymieszaj z makaronem i polej dressingiem do sałatek.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sito do miski; dodaj cukier i jajka - wymieszaj łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie dodaj masło, mleko i alkohol. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cienko i potnij na prostokąty o wymiarach 3x9 cm. W środku każdego placka zrób nacięcie i przeciągnij przez nie jeden z rogów. Faworki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż faworki na talerz i posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!