Jak spienić mleko - ekspres ciśnieniowy
Autor: Poradopedia.pl | 5 April 2013 13:55
Tagi: kawa, mleko, przyrządzanie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, spienić, mleko, -, ekspres, ciśnieniowy
Kawa latte albo cappuccino nie obejdą się bez dobrze spienionego mleka. Spienianie mleka w ekspresie ciśnieniowym wydaje się banalne, a jednak często sprawia problemy.

(cc) Flickr.com - John McClumpha
Przygotowania
Aby przygotować idealnie spienione mleko będziesz potrzebować:
- zimne (idealnie z lodówki) pełnotłuste (3,2%) mleko,
- metalowy wysoki dzbanuszek z uchwytem zapobiegającym oparzeniu,
- ekspres ciśnieniowy z dyszą parową do spieniania mleka.
Dlaczego zimne i pełnotłuste mleko?
- odtłuszczone mleko bardzo ciężko jest poprawnie spienić
- o wiele łatwiej spienia się zimne mleko, tym bardziej, że nie można dopuścić do zagotowania się mleka i w pewnym momencie trzeba przerwać spienianie,
Po co wysoki metalowy dzbanuszek z uchwytem?
- podczas spienianiania mleko zwiększa swoją objętość, dodatkowo może odrobinę chlapać - dlatego dzbanuszek musi być wysoki i zmieścić przynajmniej dwa razy więcej mleka niż wlewasz,
- spienianie odbywa się za pomocą gorącej pary, która może spowodować pęknięcie mniej odpornych na temperaturę materiałów,
- spienianie rozgrzewa cały dzbanuszek do wysokiej temperatury - bez odpowiedniego uchwytu możemy się oparzyć,
- mleko powinniśmy spieniać do określonej temperatury, którą można wyczuć dłonią dzięki dobremu przewodzeniu ciepła przez metal,
- podczas przygotowania wskazane jest parokrotne uderzenie dzbanuszkiem o blat / stół dla osiągnięcia idealnej konsystencji.
Spienianie mleka
- Nalej zimne mleko do dzbanuszka uwzględniając fakt, że w trakcie spieniania zwiększy ono swoją objętość mniej więcej dwukrotnie (nalej połowę tego ile chcesz dolać do kawy),
- Podstaw pod dyszę puste naczynie i odkręć parę - początkowo poleci trochę wody, zakręć zawór jak tylko zacznie lecieć sama para (w niektórych ekspresach może to być zbędne),
- Podstaw dzbanuszek z mlekiem pod dyszę i zanurz płytko dyszę tuż pod powierzchnię mleka; powoli odkręć parę, aby mleko nie chlapało.
- Wraz z podnoszącą się pianą delikatnie opuszczaj dzbanuszek
- Mleko nie powinno być przegrzane w trakcie spieniania, idealnie powinnno osiągnąć temperaturę ok. 65°C; dla perfekcjonistów dostępne są dzbanuszki do spieniania z termometrem, ale większość baristów w trakcie spieniania po prostu przystawia dłoń do dna garnuszka i kończy spienienie w momencie, kiedy garnuszek zaczyna parzyć,
- Pod koniec spieniania zanurz dyszę głębiej i przechyl garnuszek w taki sposób, aby mleko zaczęło wirować w garnuszku napędzane parą.
- Po spienianiu aby pozbyć się bąbelków i otrzymać kremową konsystencję spróbuj delikatnie zamieszać mlekiem poprzez okrężne ruchy garnuszkiem, a następnie delikatnie uderz parę razy dnem garnuszka o blat. GOTOWE!
Pamiętaj, żeby od razu wyczyścić dyszę, bo później będzie to trudniejsze. Wystarczy, że podstawisz ponownie puste naczynie, odkręcisz zawór pary na krótki czas, a następnie przetrzesz dyszę wilgotną ściereczką.