Poradopedia.pl

Karmelowe ciasta, desery i inne pyszności!

Autor: Poradopedia.pl | 7 March 2013 18:40

Tagi: ciastka, karmel, przepis, słodkości, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Karmelowe, ciasta,, desery, i, inne, pyszności!

Ciasta i desery z karmelem pięknie wyglądają, a do tego znakomicie smakują. Po wypróbowaniu poniższych przepisów na pewno zostaniesz wielkim fanem karmelowych słodkości.

Karmelowiec

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 mąki pszennej
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie krakersów (mogą być lekko solone)
  • 1 opakowanie gotowej masy karmelowej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • żelatyna
  • czekolada lub wiórki czekoladowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw musisz upiec biszkopt: białka oddziel od żółtek; ubij pianę z białek, dodając cukier. Wymieszaj z żółtkami, a następnie obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na ok. 40 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).
  2. Gotowy biszkopt posmaruj masą karmelową, następnie ułóż warstwę krakersów.
  3. Ubij śmietanę, dodając rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na krakersy, posyp startą czekoladą lub wiórkami.

Brownie karmelowe

Składniki

na ciasto:

  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 200 g czekolady
  • 220 g cukru
  • 120 g mąki

na masę karmelową:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych
  • 250 g serka mascarpone

na polewę:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • słone orzeszki ziemne do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki wysyp na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C na ok. 10 minut, aż się zarumienią.
  2. Przygotuj ciasto: czekoladę rozpuść z masłem w garnku, a następnie ostudź. Jajka i cukier ubij na puszystą pianę. Do ubitych jajek dodaj masę czekoladową i wymieszaj - do całości dodaj mąkę. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach C przez 25 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj masę karmelową: rozpuść masło w rondelku, dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 15 minut, cały czas mieszając. Kiedy cukier zbrązowieje, wlej pół szklanki wody i gotuj do momentu, aż karmel stanie się gładką masą. Część orzeszków posiekaj na małe kawałki i dodaj do masy. Do ostudzonego karmelu dodaj też mascarpone i wymieszaj.
  4. Zrób polewę: do rozpuszczonego masła dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cukier będzie brązowy, dodaj śmietankę i gotuj do czasu, aż masa stanie się gładka.
  5. Ostudzone ciasto przekrój w poprzek. Dolny blat posmaruj połową masy karmelowej, a następnie przykryj drugim blatem i rozsmaruj na nim resztę karmelu. Całość posyp resztą orzeszków i polej polewą. Wstaw do lodówki, aby się schłodziło.

Muffiny karmelowe z białą czekoladą

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tabliczka białej czekolady
  • płatki migdałów do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj suche i mokre składniki osobno, a następnie połącz je - wlej mokre do suchych i zamieszaj.
  2. Ciasto nałóż do formy muffinowej, posyp płatkami migdałowymi.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, na ok. 25 minut.

Deser bananowy z toffi

Składniki:

  • 3 łyżki gotowego karmelu z puszki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżeczek gorącej wody
  • 3 banany
  • bita śmietana
  • czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Banany pokrój na kawałki, wrzuć do miski i zmiksuj razem z karmelem.
  2. Żelatynę rozprowadź w gorącej wodzie, lekko ostudź i połącz z masą bananowo-kajmakową - zmiksuj wszystko jeszcze raz.
  3. Gotową masę przelej do salaterek i wstaw do lodówki, aby całkowicie stężała. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą.

Budyń karmelowy z płatkami migdałowymi

Składniki

na budyń:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych

na karmel:

  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania

budyń:

  1. 1 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. W pozostałym mleku rozprowadź mąkę ziemniaczaną, a następnie wlej do gotującego się mleka.
  3. Całość zagotuj, dokładnie mieszając.

karmel:

  1. 2 łyżki cukru rozpuść na patelni, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Następnie, bardzo ostrożnie, dodaj 5 łyżek wody i podgrzewaj, aż utworzy się karmel.
  2. Do ciepłej masy budyniowej wlej ciepły karmel z patelni i całość dokładnie wymieszaj. Gotowy budyń karmelowy przelej do salaterek i posyp podprażonymi płatkami migdałowymi.

Karmelowy popcorn

Składniki:

  • popcorn do prażenia (przygotuj w/g przepisu podanego na opakowaniu)
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek brązowego cukru

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wsyp cukier i dodaj masło - podgrzewaj do rozpuszczenia się składników, a później gotuj tak długo, aż cukier zacznie brązowieć (uważaj, aby go nie przypalić).
  2. Kiedy karmel uzyska odpowiednią gęstość, polej nim wcześniej przygotowany popcorn i delikatnie wymieszaj.

Brzoskwinie w karmelu

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/4 l soku pomarańczowego
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyj, a następnie przekrój na pół i rozdziel. Usuń pestki i pokrój połówki na cząstki.
  2. Patelnię postaw na małym ogniu i lekko ogrzej. Wysyp cukier waniliowy i podgrzewaj do rozpuszczenia, a następnie zbrązowienia. Dodaj masło i poczekaj, aż się stopi.
  3. Włóż owoce do karmelu, dolej sok pomarańczowy i cytrynowy. Duś brzoskwinie przez 5 minut.  

Polewa karmelowa

Składniki:

  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 110 g cukru brązowego
  • 120 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku, na średnim ogniu, rozpuść masło i wymieszaj z mlekiem oraz brązowym cukrem. Gotuj przez 1 minutę.
  2. Zdejmij rondel z ognia, dodaj 1/2 szklanki cukru pudru i wymieszaj. Lekko ostudź, a następnie dodaj wanilię oraz pozostałą część cukru pudru - ponownie wymieszaj.
  3. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj więcej mleka.

SMACZNEGO!!!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/karmelowe-ciasta-desery-i-inne-pysznosci,3292.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone