Poradopedia.pl

Tosty francuskie z boczkiem

Autor: Poradopedia.pl | 5 April 2013 19:00

Tagi: boczek, jajka, przepisy, śniadanie, tosty, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Tosty, francuskie, z, boczkiem

Nie lubisz tostów francuskich na słodko? Spróbuj naszego przepisu na tosty francuskie z boczkiem, pomidorem i szczypiorkiem.

Tosty francuskie z boczkiem

Składniki na 2 osoby (4 tosty):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • pieczywo tostowe
  • boczek (można kupić gotowy pokrojony w kostkę)
  • szczypiorek
  • pomidor
  • masło (do smażenia)
  • olej

Przygotowanie

Jajka wbij do miski, dodaj mleko, przypraw szczyptą soli i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

Rozgrzej patelnię i rozpuść odrobinę masła, usmaż kolejne tosty. Każdy tost zanurzaj w mleku i jajkach tuż przed włożeniem na patelnię, starając się nasączyć dokładnie tosty z każdej strony.

Smaż na patelni odwracając co pewien czas na drugą stronę i uważając, aby tost nie przywarł do patelni. Tost jest gotowy, kiedy nabierze rumianego koloru.

Po skończeniu tostów wytrzyj patelnię do sucha, wstaw na ogień i wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Jeżeli boczek przywiera zbyt bardzo do patelni to możesz dodać odrobinę oleju.

Pokrój w kostkę mały pomidor i wymieszaj delikatnie z usmażonym boczkiem, nałóż na tosty.

Na koniec posiekaj drobno szczypiorek i posyp tosty.

Smacznego!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/tosty-francuskie-z-boczkiem,3334.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone