Poradopedia.pl

Zatrucia na wakacjach

Autor: Poradopedia.pl | 26 June 2013 15:18

Tagi: jedzenie, wakacje, zatrucia, Podróże, porada, pomoc, instrukcja, Zatrucia, na, wakacjach

Sprawcą zatruć pokarmowych są zwykle bakterie (m.in.: E.Coli, Campylobacter, Listeria). Większość zatruć zdarza się właśnie latem, kiedy to drobnoustroje mają korzystne warunki rozwoju - wówczas ryzyko zachorowania znacznie wzrasta. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak uniknąć przykrych dolegliwości i co robić, gdy już się pojawią.

Objawy zatrucia

Należą do nich przede wszystkim:

  • silny ból brzucha,
  • biegunka,
  • nudności i wymioty,
  • bóle i zawroty głowy,
  • ogólne osłabienie,
  • podwyższona temperatura.

O czym pamiętać?

Aby zminimalizować ryzyko zatrucia:

  1. Unikaj jedzenia z niepewnych źródeł oraz posiłków sprzedawanych na ulicy;
  2. Myj dokładnie wszystkie owoce i warzywa przed spożyciem.
  3. Dosmażaj ryby i mięso.
  4. Często myj ręce.
  5. Nie przechowuj żywności poza lodówką.
  6. Pij wodę butelkowaną i z takiej przygotowuj herbatę lub kawę.
  7. Unikaj jedzenia resztek oraz posiłków z nich zrobionych (np.: bigos, leczo, itp.).
  8. Wybierając się w podróż, spakuj do apteczki:
  • preparat stosowany w leczeniu biegunek, niestrawności i wzdęć;
  • preparat nawadniający;
  • probiotyk, który przywróci prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego po biegunce;
  • lek przeczyszczający.

Jak sobie pomóc w razie zatrucia?

Przede wszystkim musisz zapobiec odwodnieniu. Pij małymi łykami, a często - co kilka, kilkanaście minut. Płyn powinien być chłodny, bo ciepły tylko pobudzi odruch wymiotny. Wskazana jest woda z odrobiną cukru i soli, ale możesz także pić napary z ziół zawierających garbniki (np.: z kory dębu) czy przyjmować węgiel leczniczy. Unikaj natomiast słodzonych soków i napojów - są hipertoniczne i zamiast nawadniać, powodują efekt odwrotny.

W czasie zatrucia utrzymuj lekkostrawną dietę - jedz kaszę mannę lub rozgotowany ryż. Unikaj zaś produktów bogatych w błonnik pokarmowy (owoce i warzywa), a także przetworów mlecznych i produktów moczopędnych, np.: pietruszki.

Kiedy do lekarza?

Zatrucia pokarmowe mogą doprowadzić do odwodnienia i zaburzeń gospodarki elektrolitowej w organizmie. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli:

  • objawy zatrucia utrzymują się dłużej niż 2 dni;
  • pojawia się krew;
  • rośnie gorączka i ból brzucha;
  • pojawiają się niepokojące objawy, np.: zaburzenia widzenia czy oddychania, zatrzymanie oddawania moczu.

W przypadku zatrucia u małego dziecka od razu zgłoś się do lekarza - im mniejsze dziecko, tym większe ryzyko odwodnienia organizmu. 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/podroze/zatrucia-na-wakacjach,3495.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone