Poradopedia.pl

Jak ugotować brokuły

Autor: Poradopedia.pl | 11 September 2013 12:05

Tagi: brokuły, gotowanie, warzywa, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, ugotować, brokuły

Brokuły można ugotować w wodzie, na parze lub w mikrofalówce. Można także upiec w piekarniku. Przygotuj świeże brokuły, aby zachowały najlepszy smak i wygląd.

Przygotowanie

Obetnij liście oraz twardsze częśći łodygi, podziel na mniejsze różyczki w zależności od uznania. Użyj do tego małego nożyka - będzie łatwiej.

Łodygi także możesz ugotować, ale wcześniej obierz je z twardej skórki.

Dokładnie opłucz pod wodą.

Gotowanie w wodzie

Najpopularniejszy i najprostszy sposób to gotowanie brokuł w wodzie.

  1. Do garnka nalej wody w takiej ilości, aby pod wodą zmieściły się wszystkie różyczki; nie napełniaj więcej niż połowę garnka.
  2. Dodaj odrobinę soli do wody, możesz także dodać odrobinę masła dla smaku.
  3. Doprowadź wodę do wrzenia.
  4. Wrzuć brokuły do gotującej się wody.
  5. Gotuj pod przykryciem ok. 5-8 minut sprawdzając czy są już odpowiednio miękkie.

Świeże brokuły gotują się bardzo szybko i musisz uważać, aby ich nie rozgotować. Niektórzy uważają, że najlepszy efekt osiągniesz przerywając gotowanie tuż po tym, kiedy po wrzuceniu brokułów woda ponownie się zagotuje.

Ugotowane brokuły powinny być lekko twarde i chrupiące.

Gotowanie w mikrofalówce

Mikrofalówka pozwoli Tobie na bardzo szybkie ugotowanie brokułów. Stosujemy się tutaj do podstawowych zasad korzystania z mikrofalówek.

Do gotowania najlepiej użyć specjalnego naczynia do gotowania w mikrofalówce (z pokrywką umożliwiającą odpływ powietrza), a jeszcze lepiej, jeżeli pozwoli ono na gotowanie na parze. Jeżeli nie dysponujesz takim naczyniem to wystarczy zwykłe naczynie przeznaczone do mikrofalówki oraz folia.

  1. Włóż różyczki do pojemnika i przypraw pieprzem i solą.
  2. Polewając różczyki wlej odrobinę wody - nie więcej niż parę łyżek stołowych.
  3. Przykryj naczynie zapewniając wylot powietrza; możesz je np. przykryć folią i następnie nakłuć ją w paru miejscach.
  4. Ustaw na maksymalną moc i włącz gotowanie. Średniej wielkości brokuł powinien gotować się ok. 4-6 minut w mikrofalówkach o mocy 800-1000W.
  5. Zdejmij folię, odczekaj minutę po czym odcedź brokuły.

Gotowanie na parze

Jeżeli dysponujesz naczyniem do gotowania na parze możesz spróbować przyrządzenia w nim brokułów:

  1. Nalej wodę do pojemnika do gotowania na parze do wysokości poniżej sitka i doprowadź ją do wrzenia.
  2. Nałóż na sitko pokrojone różyczki brokuła i wstaw do pojemnika z wrzącą wodą.
  3. Gotuj pod przykryciem przez ok. 4 minuty sprawdzając twardość.

Gotujemy do momentu kiedy brokuł będzie lekko twardy.

Pieczenie w piekarniku

Pieczenie brokułów w piekarniku to rzadko praktykowany u nas sposób na pyszne i chrupiące brokuły. Przygotowanie jest bardzo proste:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
  2. Pokrojone i umyte kawałki brokuła rozłóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  3. Przypraw solą i pieprzem oraz spryskaj oliwą.
  4. Włóż do piekarnika na ok. 20-25 minut.
  5. Piecz do momentu kiedy końcówki brokuła zaczną lekko się brązowić.

SMACZNEGO!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-ugotowac-brokuly,3597.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone