Autor: Poradopedia.pl | 11 September 2013 12:05
Tagi: brokuły, gotowanie, warzywa, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, ugotować, brokuły
Brokuły można ugotować w wodzie, na parze lub w mikrofalówce. Można także upiec w piekarniku. Przygotuj świeże brokuły, aby zachowały najlepszy smak i wygląd.
Obetnij liście oraz twardsze częśći łodygi, podziel na mniejsze różyczki w zależności od uznania. Użyj do tego małego nożyka - będzie łatwiej.
Łodygi także możesz ugotować, ale wcześniej obierz je z twardej skórki.
Dokładnie opłucz pod wodą.
Najpopularniejszy i najprostszy sposób to gotowanie brokuł w wodzie.
Świeże brokuły gotują się bardzo szybko i musisz uważać, aby ich nie rozgotować. Niektórzy uważają, że najlepszy efekt osiągniesz przerywając gotowanie tuż po tym, kiedy po wrzuceniu brokułów woda ponownie się zagotuje.
Ugotowane brokuły powinny być lekko twarde i chrupiące.
Mikrofalówka pozwoli Tobie na bardzo szybkie ugotowanie brokułów. Stosujemy się tutaj do podstawowych zasad korzystania z mikrofalówek.
Do gotowania najlepiej użyć specjalnego naczynia do gotowania w mikrofalówce (z pokrywką umożliwiającą odpływ powietrza), a jeszcze lepiej, jeżeli pozwoli ono na gotowanie na parze. Jeżeli nie dysponujesz takim naczyniem to wystarczy zwykłe naczynie przeznaczone do mikrofalówki oraz folia.
Jeżeli dysponujesz naczyniem do gotowania na parze możesz spróbować przyrządzenia w nim brokułów:
Gotujemy do momentu kiedy brokuł będzie lekko twardy.
Pieczenie brokułów w piekarniku to rzadko praktykowany u nas sposób na pyszne i chrupiące brokuły. Przygotowanie jest bardzo proste:
SMACZNEGO!