Autor: Poradopedia.pl | 28 September 2013 13:58
Tagi: grzyby, kurki, przepisy, smażenie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, przyrządzić, kurki
Kurki to pyszny dodatek do wielu dań: jajecznicy, spaghetti, risotto. Możesz je usmażyć na maśle, albo podawać duszone w sosie.
Kurki, jak każde grzyby, trzeba przede wszystkim dokładnie oczyścić, przepłukać wodą i osuszyć. Następnie większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Kurki najlepiej smażyć na maśle. Najpierw rozpuść masło na patelni i doprowadź do wysokiej temperatury (uwaga, bo masło szybko się przypala - można się wspomóc odrobiną oleju, to nie przypali się tak szybko).
Wrzuć kurki i smaż ok. 8-10 minut co pewien czas mieszając.
Kurki można smażyć razem z cebulą: w tym celu należy drobno posiekać cebulę i wrzucić na masło przed kurkami. Kurki dodasz jak cebula się zeszkli.
Przypraw na kurki odrobiną soli i pieprzu. Bardzo dobrze kurki smakują ze świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.
Kurki można także udusić i przyrządzić w pysznym sosie, a następnie podać z makaronem, ryżem lub jako dodatek do głównego dania.
W tym celu będziesz potrzebować:
Przygotowanie jest odrobinę dłuższe, ale także proste:
Tak usmażone kurki mogą stanowić podstawę pysznych i prostych do przygotowania dań.
Smacznego!