Autor: Poradopedia.pl | 31 October 2013 15:05
Tagi: jajka, jedzenie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Co, powinieneś, wiedzieć, o, jajkach
Na temat jajek krążą fałszywe informacje, zwłaszcza na temat ich wartości odżywczych i wpływu na zdrowie. Jak jest naprawdę?
Przez lata panowało przekonanie, że jajka są niezdrowe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Jajka są jednak jak najbardziej zdrowe, są praktycznie witaminową bombą i podwyższają poziom tylko dobrego cholesterolu. Jedzenie jajek w żadnym wypadku nie zwiększa ryzyka chorób serca i układu krążenia, a działa wręcz przeciwnie.
Jajka zawierają dużo protein, zdrowych tłuszczów i antyoksydantów, natomiast mało kalorii.
Kolor skorupki nie ma większego znaczenia dla smaku czy wartości odżywczej jajka, a związany jest zazwyczaj po prostu z rasą kury. Kury z białym upierzeniem znoszą zazwyczaj jajka o jasnej skorupce, a kury o brązowym upierzeniu znoszą ciemniejsze jajka.
Kolor żółtka także niewiele ma wspólnego z wartościami odżywczymi, a wynika ze składników diety kury, czy jadła więcej zielonych warzyw, kukurydzy czy też nasiona zbóż.
Jajka zawierające dwa żółtka często znoszą młode kury, których cykl nie jest jeszcze w pełni uregulowany. Takie jajko może się zdarzyć jednak każdej kurze i co pewien czas można się na nie natknąć.
Żeby z jajka wykluło się kurczątko musi dojść do zapłodnienia kury przez koguta. Jajka, jakie kupujesz w sklepie są znoszone przez kury, które nie mają styczności z kogutami.
Przeczytaj inne porady dotyczące jajek, a także jak rozumieć oznaczenie jajek.