Jak zrobić kawę latte macchiato
Autor: Poradopedia.pl | 17 December 2013 18:42
Tagi: espresso, kawa, latte, macchiato, mleko, przyrządzanie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, kawę, latte, macchiato
Latte macchiato pomimo swojej popularności często mylone jest ze zwykłą latte. Poznaj różnice i naucz się przyrządzać pyszną kawę latte macchiato!

Kawa latte macchiato to kawa robiona poprzez delikatne wlanie gorącego espresso do spienionego mleka - w ten sposób przyrządzona kawa posiada charakterystyczne trzy warstwy: na samym dole jest gorące mleko, następnie kawa, a na górze spienione mleko. Dodając syropy smakowe można uzyskać dodatkowe warstwy.
Latte macchiato często mylone jest z kawą latte, którą robi się poprzez wlanie gorącego lekko spienionego mleka do espresso - drobna różnica, ale efekt zgoła inny.
Jak przyrządzić kawę latte macchiato
Co potrzebujesz:
- ekspres ciśnieniowy do espresso z dyszą do spieniania mleka,
- metalowy rondelek do spieniania mleka,
- mały dzbanuszek,
- szklankę o pojemności ok. 250ml,
- długą łyżkę.
Składniki:
- kawa espresso,
- 200ml mleka pełnotłustego (3,2%) - chłodne, najlepiej prosto z lodówki,
- opcjonalnie: cynamon, wiórki czekolady i inne przyprawy wg uznania,
- opcjonalnie: syrop wg uznania.
Przygotowanie:
- Jeżeli lubisz kawę z syropem smakowym, to zacznij od nalania odrobiny syropu na dno szklanki.
- Nalej do rondelka 200ml mleka i spień je dyszą ekspresu. Jeżeli masz problemy ze spienianiem mleka przeczytaj jak spieniać mleko za pomocą dyszy ekspresu
- Spienione mleko wlej do szlanki, zostawiając przynajmniej 1/5 pojemności szklanki i odrobinę spienionego mleka; odczekaj moment, aż mleko odrobinę opadnie.
- Zrób espresso do małego dzbanuszka lub ewentualnie do przepłukanego rondelka po mleku.
- Powoli wlej espresso do szklanki ze spienionym mlekiem nalewając po ściance szklanki.
- Resztą spienionego mleka udekoruj kawę i posyp czekoladą, cynamonem lub innymi ulubionymi przyprawami.
- Podawaj szklankę wraz ze spodkiem i długą łyżeczką.
Smacznego!