Autor: Poradopedia.pl | 11 January 2014 20:58
Tagi: gotowanie, mleko, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, gotować, i, nie, przypalić, mleko
Jak gotować mleko, żeby zachować jego cenne wartości odżywcze i uniknąć przypalenia.
Gotowanie mleka, które nie było poddane żadnemu procesowi konserwacji, jest wskazane ze względu na ryzyko wystąpienia szkodliwych bakterii w mleku, które mogą pochodzić od chorej krowy lub też powstać w wyniku niewłaściwej obróbki, przechowywania i transportu mleka.
Gotowanie mleka - pozornie proste - może sprawiać problemy. Jak gotować mleko, żeby nie skończyć szorując przypalone mleko na dnie rondla?
Przede wszystkim użyj właściwego naczynia - najlepiej zainwestuj w specjalny garnek z podwójnymi ściankami, pomiędzy które nalewa się wody. W takim garnku mleko nigdy nie wykipi, ani nie przypali się, a o zagotowaniu mleka informuje gwizdek na parę. Jeżeli nie masz takiego garnka to idealny będzie rondelek, a podczas gotowania mleka musisz zachować parę zasad: