Poradopedia.pl

Jakie przekąski przygotować na Walentynki, żeby zrobić niespodziankę drugiej połówce?

Autor: Sfera | 12 February 2014 12:36

Tagi: dania, dla zakochanych, posiłki, przekąski, walentynki, żółty ser, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jakie, przekąski, przygotować, na, Walentynki,, żeby, zrobić, niespodziankę, drugiej, połówce?

Stara prawda mówiąca, że droga do serca prowadzi przez żołądek jest niezmiennie aktualna. Z okazji Walentynek – święta zakochanych, przygotujmy więc oryginalne przekąski. Polecamy trzy przepisy: na śniadanie, obiad i kolację. Dzięki nim bez problemu przyrządzimy mini pizze w kształcie serca, rozgrzewającą zupę serową z szynką i chilli oraz pieczone małże pod serową pierzynką. Takie potrawy to prawdziwa kulinarna ekspresja uczuć i świetna niespodzianka dla drugiej połówki.

 

Własnoręcznie przygotowane danie to subtelny sposób na wyrażenie sympatii. Co więcej, gotowanie z myślą o ukochanej osobie pozwala osiągnąć wyjątkowe rezultaty. W jednym momencie okazuje się, że każdy z nas ma talent mistrza kuchni. Udają się nam potrawy, których przyrządzenie dotychczas przysparzało wiele problemów, wykazujemy się większą kreatywnością.

 

Jedzenie pobudza zmysły, dlatego na Walentynki warto przygotować niebanalne przekąski oryginalne w formie, nieco egzotyczne i np. z żółtym serem – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Dlaczego z żółtym serem? Ponieważ ma wiele walorów, zawiera chociażby tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny – dodaje Ewa Polińska.

Śniadanie

Mini pizze w kształcie serca

 

Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 12g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki letniej wody
- 5 pomidorów koktajlowych i 2 malinowe
- 20g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- szczypta oregano i bazylii
- kilka liści rukoli

 

Zaczyn drożdżowy:
- ¼ łyżeczki cukru
- ½ łyżki mąki
- 2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)

 

Przygotowanie:
Przygotować drożdżowy zaczyn: do rozdrobnionych w misce drożdży dodać mąkę, cukier i wodę. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Zaczyn przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

 

Do osobnej miski przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać i wlać zaczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformować w kulę (w trakcie, w razie potrzeby dosypywać mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.

 

Przygotować sos pomidorowy: 2 pomidory malinowe przetrzeć przez sitko i połączyć z bazylią i oregano.

 

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni Celsjusza. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować mały okrągły placek jak na pizze. Wykroić kształt serca, z pozostałego ciasta uformować 5 serce. Każde z serc posmarować sosem pomidorowym i dodać wybrane składniki: pomidory koktajlowe pokrojone w plastry, starty ser żółty i inne. Przyozdobić liśćmi rukoli.

 

Piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 10 minut w 220 stopniach (do momentu zarumienienia).

Obiad

 

Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy. 

 

Składniki dla 4 osób:
- 150 g szynki konserwowej,
- 3 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (3x100 g),
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%,
- 1 łyżeczka masła,
- 3 średnie pomidory,
- ¼ łyżeczki płatków chilli do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- orzechy włoskie łuskane

 

Przygotowanie:

 

Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Następnie przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Kolacja

 

Pieczone małże pod serową pierzynką

 

Składniki:
- 1 kg świeżych muli,
- 150 ml białego wina,
- 1 ostra papryczka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 50 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, 
- 1 duży pęczek natki pietruszki,
- odrobina soku wyciśniętego z cytryny

 


Przygotowanie:
Mule dokładnie oczyścić: opłukać pod bieżącą wodą i oskrobać. Papryczkę i natkę pietruszki drobno posiekać. Oczyszczone mule umieścić w głębokiej patelni lub garnku wraz z jedną łyżką natki pietruszki i ostrą papryczką. Zalać winem. Podgrzewać pod przykryciem na dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą (ok. 4-5 min). W tym czasie kilkakrotnie energicznie poruszać patelnią. Mule odcedzić zachowując płyn z gotowania (zamknięte muszle wykluczyć).

 

Zetrzeć ser na tarce i umieścić w misce wraz z pozostałą częścią natki pietruszki i dwoma łyżkami oliwy. Wymieszać. Partiami dolać ok. 250-300 ml płynu z gotowania małż do momentu aż masa będzie miała konsystencję kremu.

Następnie przepołowić mule, odrywając część muszli, w której nie ma mięsa. Każdą muszlę z mięsem wypełnić serowym farszem i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Całość skropić odrobiną oliwy i soku z cytryny. Mule pod serową pierzynką piec w średniej temperaturze przez ok. 10 minut, do momentu aż farsz nabierze złotego koloru. Podawać na ciepło z białym pieczywem. Smacznego!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jakie-przekaski-przygotowac-na-walentynki-zeby-zrobic-niespodzianke-drugiej-polowce,3747.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone