Poradopedia.pl

Jak przygotować ratatouille?

Autor: brunx | 16 April 2006 23:13

Tagi: dania główne, kuchnia francuska, przepisy, ratatouille, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, przygotować, ratatouille?

Przygotowanie: 30 min.
Liczba porcji: 5-6

Składniki:

  • 1 bakłażan 
  • 3 małe cukinie 
  • 3 cebule
  • 2 papryki
  • 4 pomidory 
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 ząbekczosnku
  • oliwa z oliwek

Jak przyrządzić?

  1. Plasterki cukini i bakłażanów układamy warstwami na sicie, posypując solą każdą warstwę. Przykrywamy talerzem i czekamy aż zaczna puszczać sok.
  2. Olej podgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę i smażymy ok. 2 minut
  3. Wyciskamy sok z cukinii i bakłażanów, a nastepnie wrzucamy je do garnaka razem z papryką. Dusimy na ogniu przez 2 minuty.
  4. Dodajemy pomidory, czosnek oraz kolendrę. Doprawiamy pieprzem i dusimy 10 minut dopóki jarzyny nie zmiekną.
  5. Przekładamy ratatouille do rozgrzanego naczynia.

SMACZNEGO!!! 

 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-przygotowac-ratatouille,42.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone