Suvlaki, czyli szaszłyki z cytryną po grecku
Autor: joker | 16 April 2006 23:29
Tagi: dania główne, kuchnia grecka, przepisy, souvlaki, suvlaki, szaszłyki, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Suvlaki,, czyli, szaszłyki, z, cytryną, po, grecku
 Przygotowanie: 50 min. , Porcje: 4  
Składniki:
  - 600 g schabu  
 - 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina 
 -  1 łyżeczka oregano
 - 1 łyżeczka tymianku 
 - 6 łyżek oliwy z oliwek 
 - 1 listek laurowy  
 - 15 oliwkek czerwonych  
 - sok z 1/2 cytryny, plasterki cytryny do dekoracji, sól, pieprz     
  
   Przygotowanie:  - Mięso umyć i pokroić w wąskie plastry. Oliwę wymieszać z winem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dodać oregano, tymianek i pokruszony listek laurowy. Mięso zalać marynatą i odstawić do lodówki na ok. 10 godzin.
 - Schab wyjąć z marynaty i osuszyć. Z każdego kawałka zrobić rulonik. Ruloniki nadziać na drewniane patyczki. Piec na grillu około 20 minut, często obracając. Przed podaniem na patyczki z mięsem nadziać plasterki cytryny i oliwki.
  
 Kali orexi!