Poradopedia.pl

Jak samemu zrobić jogurt?

Autor: teresa | 23 September 2006 20:26

Tagi: Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, samemu, zrobić, jogurt?

Przegotować 1 litr mleka pełnego lub odtłuszczonego. Kiedy mleko wystygnie należy dodać 2 łyżeczki jogurtowej szczepionki bakteryjnej, (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością) lub niewielkej ilości naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii. Następnie wymieszać dokładnie  z pozostałym mlekiem. Najlepiej jest przechowywać  w dużym  nakrytym naczyniu w ciepłym miejscu przez  12 godzin, do wytworzenia się skrzepu. Potem naczynie z jogurtem wstawić do lodówki. Do przygotowania kolejnej porcji jogurtu można wziąć 2 łyżeczki (nie więcej) z poprzedniej producji.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-samemu-zrobic-jogurt,447.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone