Poradopedia.pl

Brokuły - poznaj ich właściwości

Autor: Poradopedia.pl | 19 February 2016 12:56

Tagi: brokuły, dieta, właściwości, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Brokuły, -, poznaj, ich, właściwości

Brokuły to pyszne i zdrowe warzywa. Poznaj ich właściwości.

1. Poprawiają trawienie i pomagają schudnąć 

Brokuły zawierają wiele cennych witamin i minerałów dla naszego ciała, ale jednocześnie mają bardzo mało kalorii - 100g brokułów to zaledwie 30kcal!

Duża zawartość błonnika wpływa korzystnie na układ trawienia zapobiegając zaparciom i ułatwiając trawienie. Brokuły są zasadotwórcze i pomagają na zgagęi pieczenia żołądka. Z pewnością rzadziej będziesz doświadczał dolegliwości żołądka.

2. Wzmacniają serce i kości dzięki witaminie D

Brokuły mają bogatą zawartość witaminy D, której zażycie jako jednego z nielicznych suplementów jest faktycznie polecane przez lekarzy. Witamina D korzystnie wpływa na kości, układ odpornościowy i serce. Ostatnie badania dowodzą, że jest także bardzo istotna dla naszej kondycji i zwalczenia poczucia zmęczenia. Przeczytaj dlaczego witamina D jest taka ważna dla naszego organizmu.

Błonnik zawarty w brokułach obniża cholesterol, a minerały zawierające związki siarki wzmacniają naczynia krwionośne i pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Brokuły zawierają także duże ilości witaminy A i K, które ułatwiają wchłanianie witaminy D przez organizm.

3. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka

Brokuły zawierają aktywny składnik o nazwie sulforafan, który wg badań może obniżyć ryzyko wystąpienia wielu rodzajów raka, m.in. raka okrężnicy, płuc, trzuski i przełyku.

4. Zmniejszają objawy alergii

Jedzenie brokuł może Tobie pomóc radzić sobie z alergiami dzięki wysokiej zawartości kempferol. Kempferol zmniejsza reakcje alergiczne organizmu i dlatego brokuły często są elementem diety hipoalergicznej.

5. Korzystnie wpływają na skórę

Duża zawartość witamin A, C i E pomaga w naturalnej odbudowie Twojej skóry spowodowanej słońcem i zanieczyszczeniami, likwiduje zmarszczki i poprawia wygląd Twojej skóry dzięki kolagenowi. Brokuły zawierają  beta-karoten - przeciwutleniacz, który powstrzymuje procesy starzenia się komórek.

Nabrałeś apetytu? Brokuły najzdrowsze są surowe, ale jeżeli chcesz je ugotować, to zobacz jak ugotować brokuły!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/brokuly-poznaj-ich-wlasciwosci,4829.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone