Poradopedia.pl

Jak samemu zrobić sushi?

Autor: zaba | 12 October 2006 22:53

Tagi: kuchnia japońska, owoce morza, ryby, ryż, sushi, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, samemu, zrobić, sushi?

Oto przepis na najprostsze sushi:

Składniki:

  • ugotowany ryb,
  • wybieramy 3 rodzaje ryb - może być świeży łosoś, tuńczyk, wędzony węgorz, flądra lub sola. Potrzebne nam będzie tylko kilka plasterków (cienkich),
  • sos sojowy,
  • wasabi w tubce,
  • plasterki imbiru.

Przygotowanie:

  1. Z ryżu formujemy nieduże kulki. Górę kulki leciutko spłaszczamy i smarujemy delikatnie wasabi (nie za bardzo, bo wasabi jest bardzo ostre).
  2. Kroimy rybę na cieniutkie plasterki, tak aby przykryły górę naszej kulki ryżowej.
  3. Przykrywamy górę kulki ryżowej plasterkiem ryby.

Podawanie:

  1. Podajemy sos sojowy w małych miseczkach. W sosie sojowym będziemy moczyć nasze sushi.
  2. Pastę wasabi wyciskamy w małej ilości i umieszczamy w kąciku każdego z talerzy.
Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-samemu-zrobic-sushi,513.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone