Poradopedia.pl

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

Autor: Gastrosfera | 23 August 2016 09:48

Tagi: kiełbasa, zupa, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Zupa, Drwali, z, Kiełbasą, z, czosnkiem, niedźwiedzim

Szukając pomysłu na pyszne i sycące danie możemy zainspirować się tradycyjną kuchnią Warmii i Mazur. Zupa przygotowana w kociołku pełna soczystego mięsa, warzyw i przypraw, rozgrzewa i na długo zaspokaja apetyt. Aromatyczna Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim sprawi, że każdy kto przekroczy próg domu będzie chciał jej zasmakować.

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

- Kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim „Gzella”      300 g

- wieprzowina „Gzella”                                             400 g

- fasola                                                                1 szklanka

- kasza jęczmienna                                             1 szklanka

- cebula                                                                        1 szt.

- czosnek                                                              2-3 ząbki

- włoszczyzna z kapustą                                        1 porcja

- liść laurowy                                                                2 szt.

- ziele angielskie                                            kilka ziarenek

- sól, pieprz                                                           do smaku

- utłuczone ziarna jałowca                                      1 łyżka

- majeranek

 

Umytą fasolę zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i utłoczone ziarna jałowca. Wszystko razem gotujemy.

Kaszę myjemy, odsączamy i wsypujemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30-40 minut. Obraną i umytą włoszczyznę drobno kroimy, cebulę przypiekamy, dodajemy do zupy razem z pokrojoną w plasterki Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim. Gotujemy kilkanaście minut. Gdy wszystkie składniki są miękkie, zupę doprawiamy majerankiem i czosnkiem z solą.

 

Smacznego!

 

 

A po więcej zapraszamy na www.smakiregionu.pl !

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/zupa-drwali-z-kielbasa-z-czosnkiem-niedzwiedzim,5151.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone