Autor: mniam | 1 June 2017 19:11
Tagi: jawo, ser, uszka, zapiekanka, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, uszka, z, mięsem, zapiekane, z, brokułami, pod, serową, pierzynką
Uszka są coraz bardziej popularne w nowoczesnej kuchni. Stały się bazą wielu potraw i oryginalnych kreacji kulinarnych, często podawane są w stylu włoskim np. w formie zapiekanek lub jako składnik sałatek, w których z powodzeniem zastępują włoskie tortellini. Z cyklu kuchnia polska na nowo przedstawiamy wyjątkowo prosty i szybki przepis na sycące i efektowne danie z wykorzystaniem gotowych uszek - uszka z mięsem zapiekane z brokułami pod serową pierzynką. Jest to doskonała propozycja na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. W przepisie wykorzystano gotowe uszka z mięsem Jawo, ze względu na ich prosty skład, bez chemicznych dodatków. Dzięki temu można w szybki sposób przygotować naprawdę domowe danie.
Składniki na 4 porcje:
serowa pierzynka:
Przygotowanie:
Ugotuj uszka z mięsem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu - czas gotowania 12 minut. Ugotuj brokuł podzielony na różyczki, następnie zostaw go na 10 minut w zimnej wodzie z lodem. Po wyciągnięciu z wody podziel na małe cząstki. Przygotowuj pierzynkę: ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj majonez i tarty czosnek, dopraw solą i pieprzem, a później dokładnie wymieszaj. Ułóż podzielony na cząstki brokuł na ugotowanych uszkach z mięsem, dodaj fasolę, groszek i przykryj całość serową masą. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.
Wskazówka:
W wersji bezmięsnej uszka z mięsem można zastąpić uszkami z pieczarkami. Zamiast serowej pierzynki możesz posypać całość tartą mozzarellą do pizzy, zapiekanek i sałatek.
Gotowe danie dobrze komponuje się z zieloną sałatą z lekkim dressingiem. Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
jawo.pl