Poradopedia.pl

Przepis na duszone warzywa z tofu i grzybami – aromatyczne danie na każdą okazję

Autor: mniam | 25 March 2019 18:43

Tagi: devaldano, grzyby, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, duszone, warzywa, z, tofu, i, grzybami, –, aromatyczne, danie, na, każdą, okazję

 

Duszone warzywa z tofu i grzybami to lekki posiłek, który można serwować na wiele sposobów. Danie doskonale prezentuje się na talerzu, jest aromatyczne i pełne smaku. Dzięki zróżnicowanym dodatkom można zmieniać sytość i charakter potrawy, dopasowując ją do pory dnia i apetytu.  Skomponowany w ten sposób posiłek zasmakuje zarówno fanom kuchni wege, jak i miłośnikom tradycyjnych potraw.

 

Składniki:
2 marchewki
1 średnia pietruszka
1 cebula

½ puszki kukurydzy

6 mini kolb kukurydzy

6 różyczek brokułu

1 kostka tofu

20 g suszonych podgrzybków Devaldano

Łyżka łuskanych ziaren słonecznika
pieprz, sól

Sos sojowy
olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Grzyby zalać szklanką ciepłej wody i odstawić do namoczenia na minimum 30 minut. Brokuł podzielić na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki i zblanszować. Cebulę oraz tofu pokroić w drobną kostkę. Zblanszowane warzywa wraz z cebulą podsmażyć na oleju, po chwili dodać pokrojone w kostkę tofu. Całość wymieszać i podsmażać razem ok 5 minut. Przygotowane grzyby wraz z wywarem dodać do podsmażonych warzyw i tofu, następnie dołożyć ziarna kukurydzy, słonecznik oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby. Całość przyprawić do smaku i dusić ok. 15 minut.

 

Szef kuchni Devaldano radzi:

Duszone warzywa z tofu i grzybami idealnie sprawdzą się jako lekkie samodzielne danie, jednak serwowanie ich z ryżem, kaszą, czy pieczywem doda potrawie sytości.

 

Więcej grzybowych inspiracji na devaldano.pl i www.facebook.com/devaldano

 

Materiały prasowe: TOK TOK/Devaldano

Zdjęcie: TOK TOK

 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/przepis-na-duszone-warzywa-z-tofu-i-grzybami-aromatyczne-danie-na-kazda-okazje,6232.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone