Poradopedia.pl

Chinkali, czyli tradycyjne gruzińskie pierożki

Autor: m_zaleska | 25 October 2019 15:01

Tagi: chinkali, gruzińskie pierogi, gruzja, kuchnia gruzińska, marani, pierogi, wina marani, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Chinkali,, czyli, tradycyjne, gruzińskie, pierożki

Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Dzięki temu przepisowi odtworzysz smak kuchni kaukaskiej bez wychodzenia z domu!

Chinkali, od polskich pierogów różnią się nie tylko kształtem, ale też sposobem spożywania. Do skonsumowania tego gruzińskiego przysmaku nie będą nam potrzebne sztućce. Należy chwycić za wystającą końcówkę, następnie ugryźć, wypić bulion ze środka i dopiero później rozkoszować się mięsnym nadzieniem.

Wbrew pozorom, chinkali wcale nie są skomplikowanym daniem. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło Ci się lepić polskie pierogi, bez problemu poradzisz sobie z ich gruzińskim odpowiednikiem!

Składniki

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1¼ szklanki ciepłej wody

Nadzienie:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula drobno pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczka chili (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka bulionu

 

 

Sposób przygotowania:

W dużej misce dokładnie wymieszaj mąkę z solą i wodą. Przenieś masę na blat i zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie (około 4-5 minut). Pozostaw ciasto na około 45 minut.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Zmieloną wołowinę, pokrojoną w kostkę cebulę, kminek, chili, kolendrę, natkę pietruszki i bulion, aż do równomiernego wymieszania. Mięso powinno wchłonąć bulion. Jeśli jest taka potrzeba - dodaj pieprz i sól do smaku.

Ciasto rozwałkuj w ten sam sposób, jak na pierogi. Następnie wykrój z ciasta okręgi o średnicy ok. 10 cm. Na środek każdego kawałka nałóż jedną dużą łyżkę nadzienia. Następnie zamknij ciasto, tworząc sakiewkę. Zakręć czubek w taki sposób jak na zdjęciu powyżej.

Pierożki wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj je przez około 8-9 minut, aż zaczną pływać. Gdy będą już gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej. Pamiętaj, że musisz wykonywać tę czynność delikatnie, aby nie uszkodzić pierożka.  Chinkali możesz podawać z czarnym pieprzem lub wybranym przez siebie sosem. Nie zapomnij o dobrym winie! Do tego dania, idealnym dodatkiem będzie białe wytrawne wino Marani Kondoli Rkatsiteli.

 

O Marani:

Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti - Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi - KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

 

 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/chinkali-czyli-tradycyjne-gruzinskie-pierozki,6407.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone