Poradopedia.pl

Chleb nocny pszenny na zakwasie

Autor: Poradopedia.pl | 11 April 2020 12:43

Tagi: chleb, chleb bez drożdży, chleb na zakwasie, pieczenie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Chleb, nocny, pszenny, na, zakwasie

Chleb na zakwasie wymaga trochę pracy, natomiast smak nam wszystko wynagrodzi. Ponadto, chleb na zakwasie jest dużo zdrowszy i bardziej lekkostrawny niż ten ze sklepu lub pieczony na drożdżach. Chcesz spróbować, gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Przygotowujemy zakwas według następującego przepisu Przepis na zakwas pszenny .  Wiem, że teraz ciężko jest kupić mąkę żytnią. Jeżeli nie macie, do zakwasu możecie wykorzystać mąkę pszenną chlebową (najlepiej min. 720). 

Dzień wcześniej wieczorem przygotowujemy zaczyn na duży chleb lub dwa mniejsze. 

Do przygotowania zaczynu potrzebujemy:

  • 1/3 szklanki aktywnego zakwasu(bez nazwy)
  • 500g mąki pszennej chlebowej
  • 650 ml letniej wody 

Całość dokładnie wyrabiamy i dobrze wyrobiony zaczyn przykrywamy ściereczką na noc i odstawiamy w ciepłe miejsce. 

Rano z dodatkiem przygotowanego zaczynu wyrabiamy właściwe ciasto na nasz chlebek. 

Składniki na chleb:

  • przygotowany wcześniej zaczyn
  • 600 g mąki chlebowej pszennej (4 szklanki)
  • 1,5 łyżki soli

Przygotowanie chleba:

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut. W międzyczasie możemy dodać ulubione nasiona. Ja uwielbiam chlebek ze słonecznikiem oraz kminkiem, ale możemy także dodać pestki dyni, czy żurawinę, suszoną pokrojoną śliwkę. 
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w międzyczasie przekładając je regularnie 2-3 razy. 
  • Po upływie tego czasu chlebek wstawiamy do koszy posypanych mąką lub formy do pieczenia lub garnka żeliwego/ rzymskiego. W zależności od wielkości naszej formy, możemy upiec jeden duży chleb lub dwa mniejsze. W naszych formach zostawiamy nasze ciasto na ok. 2 godziny. 
  • Chleb pieczemy w piekarniku elektrycznym w 220 stopniach góra-dół przez 10 minut, później zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez następne 10 minut, a później jeszcze raz przestawiamy temperaturę, tym raem na 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 30-35 minut. 
  • Jeżeli pieczemy na kamieniu, ustawiamy temperaturę na 250 stopni na 10 minut, a następnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut.  
  • Po tym jak chlebek się upiecz, zostawiamy go jeszcze na trochę w piekarniku.  

Smacznego!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/chleb-nocny-pszenny-na-zakwasie,6545.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone