Jak zrobić zakwas na chleb pszenny?
Autor: Poradopedia.pl | 13 April 2020 20:52
Tagi: chleb, kuchnia, pieczenie, zakwas, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, zakwas, na, chleb, pszenny?
Chciałbyś zrobić samemu chleb pszenny i nie wiesz jak zrobić samemu zakwas? Radzimy jak łatwo można tego dokonać. 
 

Składniki:
- mąka pszenna chlebowa min. 720
 
- woda 
 
- wysoki słoik
 
Przygotowanie:
- Zakwas przygotowujemy przez 5 dni. 
 
- Do naszego wysokiego słoika pierwszego dnia dodajemy 50 ml wody i 50 g mąki pszennej chlebowej i całość mieszamy drewnianą łyżką. Zostawiamy naszą mieszankę na zakwas w cieplejszym miejscu (idealnie powinno byc to miejsce gdzie temperatura sięga 21 do 25 stopni C). Słoik przykrywamy ściereczką. 
 
- Po 24 godzinach 2-go dnia całą operację z powrotem powtarzamy - bierzemy 50 ml wody i 50g mąki pszennej i dodajemy do naszego zakwasu z dnia poprzedniego. 
 
- Po kolejnych 24 godzinach 3-go dnia znowu dokarmiamy nasz zakwas - bierzemy 50 ml wody i 50g mąki pszennej i dodajemy do naszego zakwasu z dnia poprzedniego. To samo robimy 4-go i 5-go dnia. 
 
- 5 dniach można już korzystać z zakwasu. 
 
Wskazówki
- Gotowy zakwas pszenny ma zapach jabłkowy. Gdy zakwas jest aktywny widoczne są pęcherzyki powietrza. 
 
- Zakwas można później przechowywać w lodówce. 
 
- Przed użyciem zakwasu do pieczenia chleba wyjmij go z lodówki 2-3 godziny wcześniej. 
 
- Przed każdym użyciem zakwasu należy go dokarmić dodając odpowiednią ilość mąki i wody. Bakterie szybko się wtedy rozmnażają dzięki świeżemu zakwasowi. 
 
- Zakwas można użyć także do ciasta na pizzę, makaronu, naleśników. 
 
- W porównaniu do pieczywa na drożdżach, pieczywo na zakwasie łatwiej się trawi. 
 
- Pieczywo na zakwasie jest dłużej trwałe niż to wypiekane na drożdżach.  
 
Polecamy!!!