Poradopedia.pl

Jak zrobić bigos?

Autor: byczek | 27 April 2006 20:27

Tagi: kuchnia polska, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, bigos?

Podaję przepis na bigos tradycyjny.

Składniki : 2 kg kapusty kiszonej, 1 kg resztek pieczeni w różnych gatunkach mięs wraz z sosami, 1/2 kg kiełbasy, 1/2 kg boczku, 2 cebule, kilka śliwek suszonych, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, przyprawy - sól, pieprz, kminek, liść laurowy.

Sposób przyrządzania: Kawałki pieczeni pokroić i gotować z kiszoną kapustą do uzyskania miękkości. Osobno podsmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Dodać do ugotowanej kapusty i przez moment dusić. Śliwki namoczyć i gotować, a następnie wyjąć z wywaru, oddzielić pestki, pokroić i dodać do kapusty. Bigos doprawić mąką, przyprawami i przez chwilę gotować na małym ogniu. Bigos najlepiej przygotować na dzień wcześniej. Wtedy jest najlepszy.

 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-zrobic-bigos,78.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone