Poradopedia.pl

Jak zadbać o higienę w kuchni?

Autor: newss | 28 October 2025 07:54

Tagi: jak zadbać o higienę w kuchni , Dom i ogród, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zadbać, o, higienę, w, kuchni?

Gąbki do naczyń i ściereczki kuchenne mają za zadanie pomóc w utrzymaniu blatów i naczyń w czystości.



Gąbki do naczyń i ściereczki kuchenne mają za zadanie pomóc w utrzymaniu blatów i naczyń w czystości. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że to właśnie w tych miejscach bakterie mogą się szczególnie szybko namnażać. Jak z wykorzystaniem prostych rozwiązań uniknąć zagrożeń dla zdrowia? Jednym z nich jest inteligentna armatura kuchenna na podczerwień.

Higiena powinna być priorytetem zwłaszcza w kuchni. To tutaj produkty żywność jest przechowywana, przetwarzana i spożywana, co sprzyja także łatwemu przenoszeniu bakterii i patogenów. Konsekwencje zdrowotne mogą być niekiedy poważne, zwłaszcza dla dzieci, osób starszych i z osłabionym układem odpornościowym. Przez żywność mogą być przenoszone bakterie, takie jak Salmonella, Campylobacter i EHEC (Enterohemorrhagic Escherichia coli), a nawet nowowirusy. Powodują one szerokie spektrum objawów, w postaci biegunki, bólów brzucha, mdłości, wymiotów i gorączki. Idealne warunki do rozwoju tych patogenów stwarzają wilgoć i pozostawione resztki jedzenia. Dlatego tak ważne jest regularne czyszczenie i wymiana akcesoriów do sprzątania oraz utrzymywanie w czystości powierzchni, na których przygotowuje się żywność. 

Newralgiczne punkty pod względem higieny


Drobnoustroje namnażają się szczególnie szybko w wilgotnych tekstyliach, a stamtąd mogą być przenoszone na ręce, naczynia lub bezpośrednio na żywność. Tymczasem wiele osób nie wie, jak obchodzić się z gąbkami i ściereczkami. Eksperci zalecają wymianę gąbki do naczyń co 2-3 dni, a bawełnianą ściereczkę do naczyń - co najmniej raz w tygodniu, optymalnie co 3 dni. Można ją również prać w temperaturze powyżej 60°C i dokładnie suszyć. Szczotkę do naczyń należy czyścić regularnie i wymieniać dopiero w przypadku nieprzyjemnego zapachu lub zużycia. Jej zaletą jest także możliwość mycia w zmywarce. Ważnym aspektem jest także zachowanie w czystości desek do krojenia i wszelkich powierzchni roboczych, na których żywność jest bezpośrednio przetwarzana. Bakterie mogą gromadzić się w drobnych rysach i pęknięciach, na przykład spowodowanych używaniem noży. Przygotowywanie różnych potraw na zabrudzonych powierzchniach wiąże się ze szczególnie wysokim ryzykiem skażenia. Jest ono szczególnie wysokie podczas pracy z surowym mięsem lub jajkami, ze względu na potencjalną obecność salmonelli. Dlatego po każdym użyciu należy czyścić deski do krojenia gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. Ponadto surowe i ugotowane potrawy należy przechowywać i przygotowywać oddzielnie. Warto również używać różnych desek, np. innej do mięsa, a innej do warzyw. Deski do krojenia należy regularnie wymieniać, zwłaszcza jeśli występują na nich głębokie nacięcia.

Higiena wody pitnej w kuchni


Woda odgrywa kluczową rolę w kuchni, gdyż to właśnie w niej myta i gotowana jest żywność. Często zapominamy o tym, że woda pitna, podobnie jak inne produkty spożywcze, jest nietrwała. Dlatego tak ważne jest zwracanie uwagi na jej jakość i prawidłowe obchodzenie się z nią. Do picia i gotowania należy używać wyłącznie świeżej wody pitnej. Wszystkie baterie należy regularnie czyścić i przepłukiwać, aby zapobiec zastojom w rurociągu. Ponadto nie należy przechowywać żywności w wodzie, ponieważ stanowi ona doskonałe środowisko do rozmnażania się bakterii. Nie mniej ważna jest higiena dłoni. Przed, podczas i po przygotowaniu posiłków należy myć dokładnie ręce, szczególnie w przypadku kontaktu z surowym mięsem czy rybami. W utrzymaniu dłoni we wzorowej czystości pomogą nowej generacji baterie kuchenne na podczerwień, jak np. SCHELL GRANDIS E. Aby umyć ręce czy przepłukać owoce, wystarczy zbliżyć je do sensora podczerwieni, a armatura automatycznie otworzy dopływ wody. Fabrycznie czas wypływu wynosi 15 sekund, jednak parametr ten można regulować w szerokim zakresie nawet od 1 do aż 600 sekund. Bezdotykowe uruchamianie pozwala zachować nieskazitelną czystość, gdyż znika konieczność dotykania korpusu np. brudnymi rękami. Dzięki temu łatwiej jest zapobiec przenoszeniu się potencjalnie groźnych drobnoustrojów z jednej powierzchni na inne. Bateria oferuje także ręczny tryb uruchamiania za pomocą dźwigni, który sprawdzi się podczas czynności wymagających ciągłego wypływu wody, jak np. napełnianie wiadra czy mycie dużej ilości naczyń w zlewie. Wysoka, obrotowa wylewka gwarantuje wygodne korzystanie z armatury. Rozwiązanie to jest łatwe w montażu dzięki dostępności wersji z zasilaniem sieciowym lub na baterię alkaliczną.



Więcej informacji na stronie: www.schell.eu



SCHELL Polska Sp. z o.o., będącą polskim oddziałem SCHELL GmbH & Co.KG jest obecna na polskim rynku od 2001 roku. Należy do wiodących przedsiębiorstw produkcyjnych w branży armatury sanitarnej. Bogate portfolio obejmuje takie grupy produktów jak: armatura sanitarna, przyłączeniowa, grzewcza i gazowa, systemy spłukiwania do WC i pisuarów oraz zawory kątowe. Dzięki swojej kompleksowej ofercie, powstałej w oparciu o siedemdziesięcioletnie doświadczenie i europejskie standardy jakościowe, firma wychodzi naprzeciw wymagającym potrzebom architektów i planistów przestrzeni publicznych. Wyznacznikiem jej działań jest hasło SCHELL inside, dające wszystkim inwestorom i użytkownikom gwarancję wysokiej jakości, długowieczności i bezawaryjności rozwiązań sygnowanych marką SCHELL. Funkcjonalność i wzornictwo asortymentu sygnowanego marką SCHELL doceniło już wielu projektantów w całej Europie.

SCHELL Polska

 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/dom-i-ogrod/jak-zadbac-o-higiene-w-kuchni,8452.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone