Autor: Fly_PR | 27 November 2025 08:50
Tagi: Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Ptysie, z, kremem, truskawkowym
Składniki:
Ciasto parzone (ok. 10 sztuk):
• 250 ml wody
• szczypta soli
• 80 g masła
• 4 jajka (rozmiar M)
• 160 g mąki pszennej tortowej
Na krem truskawkowy:
• 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
• 15 g proszku z truskawek liofilizowanych 100% owocu KRESTO
• 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. Zagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp mąkę i mieszaj, aż masa będzie gładka i zacznie odklejać się od garnka (2–3 minuty). Odstaw do przestudzenia – powinna być ciepła, ale nie gorąca.
2. Dodawaj po jednym jajku, miksując do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskaj krążki (4–5 cm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piecz w 200°C (góra–dół) przez 25–30 minut do uzyskania złocistego koloru (nie otwieraj piekarnika w tym czasie). Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw ptysie na 10 minut do przestudzenia, następnie przekrój na pół.
4. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, pod koniec dodaj proszek z truskawek. Dolne połówki ptysiów napełnij kremem, przykryj wierzchami i oprósz cukrem pudrem.
Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl
Kontakt dla mediów:
Anna Czarkowska
anna.czarkowska@flypr.pl
tel. +48 784 428 106
www.flypr.pl