Niedokrwistość w czasie ciąży - jak sobie z nią radzić?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Niedokrwistość u ciężarnych zwana również niedokrwistością rzekomą lub fizjologiczną. Dochodzi do niej w wyniku zwiększenie się objętości krwi w czasie ciąży. Znacznie szybciej wzrasta wówczas objętość osocza krwi niż hemoglobiny i krwinek czerwonych; stąd rozwodnienie krwi, spadek poziomu hemoglobiny i obniżona wartość hematokrytu.

Przyczyny niedokrwistości u kobiet w ciąży

Już 40 % kobiet w ciąży cierpi na niedokrwistość a jej najczęstszą przyczyną jest niedobór żelaza czyli niewłaściwa dieta. W czasie ciąży znacznie wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, kwas foliowy i witaminę B12. Żelazo jest niezbędne do produkcji krwinek czerwonych. Jego niedobór jest przyczyną słabszej zdolności przenoszenia tlenu i w konsekwencji niedotlenienia organizmu.

Dlaczego żelazo jest ważne dla kobiet w ciąży?

Największym zagrożeniem dla rozwijającego się dziecka w łonie matki jest niedotlenienie. W pierwszym trymestrze ciąży może ono doprowadzić do wad wrodzonych płodu a nawet poronienia, w kolejnych miesiącach ciąży może nastąpić przedwczesne odklejanie się łożyska. Przewlekłe niedotlenienie może wywołać przedwczesny poród. Niedokrwistość u kobiet w ciąży osłabia czynność skurczową, która powoduje wydłużenie czasu trwania porodu. Ponadto kobieta narażona jest na większą utratę krwi w trakcie porodu. Kobieta powinna uważać również w okresie laktacji, gdyż wtedy dochodzi do utraty żelaza wraz z jej pokarmem.

Dlaczego żelazo jest ważne dla dziecka?

Żelazo jest dostarczane od matki do dziecka poprzez łożysko. Jeśli poziom tego pierwiastka w organizmie kobiety jest tylko obniżony, to dziecko ma jeszcze możliwość zgromadzić odpowiednią ilość żelaza dla siebie. Dziecko urodzone przez kobietę, która cierpi na niedokrwistość ma zwykle mniejszą wagę i jest bardziej narażone na niedokrwistość w pierwszych dwunastu miesiącach swojego życia. Ponadto u takiego dziecka częściej występują zaburzenia funkcji poznawczych. Matki stosujące suplementację żelaza w czasie ciąży rodzą zazwyczaj większe dzieci (dłuższe) i wysoko oceniane w skali Agpar.

Inne przyczyny niedokrwistości u ciężarnych to: zaburzenia wchłaniania oraz uporczywe wymioty.

Objawy niedokrwistości u kobiet w ciąży:

  • Bladość i suchość skóry
  • Osłabienie
  • Duszność
  • Senność
  • Szybkie męczenie się
  • Bóle i zawroty głowy
  • Zmniejszenie odporności
  • Trudności z koncentracją
  • Zaburzenia w pracy układu krążenia

Zapobieganie niedokrwistości u kobiet w ciąży

Najważniejsza jest dieta bogata w produkty zawierające żelazo. Bardzo dużo tego pierwiastka występuje w szpinaku, roślinach strączkowych, ziemniakach, wątróbce, mięsie, żółtkach jaj, owocach morza, płatkach owsianych, orzechach oraz natce pietruszki.

Żelazo jest wchłaniane w jelitach a sprzyja temu kwaśne środowisko czyli witamina C. Należy pamiętać, aby unikać łączenia produktów bogatych w żelazo z produktami zawierającymi szczawiany, taniny i wapno, gdyż mogą utrudnić wchłanianie żelaza.

Najlepszym sposobem na kontrolowanie niedokrwistości są badania krwi oraz konsultacja z lekarzem, który zaleci odpowiednie preparaty bogate w żelazo.       

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: