Ogródek warzywny - jak zaprojektować?

Poradopedia.pl  |  2011-04-12  |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Jest nieocenionym źródłem witamin. Wystarczy odrobina wiedzy i wysiłku, aby cieszyć się własnym ogródkiem warzywnym.

Jak zaprojektować ogródek warzywny?

Miejsce, które zagospodarujemy na warzywnik jest bardzo ważne, ale oprócz tego powinniśmy wiedzieć jakie warzywa wybrać i jak je ze sobą odpowiednio zestawiać.

Przede wszystkim warzywa

Musimy wiedzieć, które warzywa warto wybrać ze względu na warunki klimatyczne panujące w naszym kraju. Do najpopularniejszych należą: pomidor, ogórek, marchew, ziemniak, kapusta, sałata, rzodkiewka, dynia, burak, cebula, seler, por i koper. Ale wśród wielu z nich istnieją jeszcze odmiany różniące się między sobą np.: kolorem owoców i liści oraz ich kształtem i fakturą. Taką różnorodnością charakteryzuje się m.in.: sałata, pomidor i seler.

Odpowiednia przestrzeń

Ważne jest samo umiejscowienie ogródka - powinien on się znajdować z dala od strefy rekreacyjnej, ale też z dala od ruchliwej ulicy. Warzywa lubią nasłonecznione i osłonięte od wiatru miejsca. Nie zakładamy więc warzywnika od strony północnej domu ani pod drzewami. Aby zapewnić roślinom niezbędną do wzrostu przestrzeń, należy wykonywać regularne zabiegi pielęgnacyjne polegające na pieleniu chwastów i przerywaniu zasiewów.

Rabaty powinny mieć odpowiednią szerokość - ok. 1,5 m, aby można było je bez problemu pielić i nie deptać przy tym roślin. Jeśli chcemy się swobodnie poruszać po ścieżkach i alejkach, muszą być one co najmniej 30-centymetrowej szerokości.

Trzeba wiedzieć jak zestawiać poszczególne rośliny, żeby uprawa korzystnie wpływała na ich rozwój. Jest to tzw. uprawa współrzędna polegająca na tym, że rośliny bardzo wymagające sadzimy obok roślin fitosanitarnych czyli takich, które oczyszczają glebę z toksyn.

Największe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe wykazują: pomidor, ogórek, sałata, kapusta, dynia i por. Do drugiej grupy (mniej wymagającej) należą: marchew, cebula i burak a najmniej wymagające są: groch i soczewica.

Tak więc:

  • Pomidor obok marchwi, kapusty, sałaty, fasoli, szpinaku, czosnku, selera, rzodkiewki i cykorii.
  • Ogórek obok kapusty, sałaty, buraka, fasoli, selera i czosnku.
  • Ziemniak obok fasoli, kopru, szpinaku i kolendry.
  • Kapusta obok sałaty, buraka i selera.
  • Fasola obok pomidora, ogórka, ziemniaka, kapusty, sałaty, buraka, selera, kalarepy i rzodkiewki.
  • Marchew obok cebuli, czosnku, pomidora, rzodkiewki, grochu, kopru i cykorii. Marchew i cebula chronią się nawzajem przed szkodnikami.
  • Dynia obok fasoli i kukurydzy.
  • Cebula obok marchwi, pomidora i buraka.
  • Por obok pomidora, marchwi, kalarepy i sałaty.
  • Rzodkiewka obok rzeżuchy.

W ogródku warzywnym możemy również zasiać zioła i posadzić rośliny ozdobne, np.: nagietka, który wspomaga wzrost warzyw i ochrania je przed szkodnikami.

Gleba ma znaczenie

Jest bardzo ważna i zanim cokolwiek na niej zasiejemy lub posadzimy, musimy ją odpowiednio przygotować. Ziemia powinna być żyzna i wilgotna, bo tylko taką lubią warzywa. Najlepiej przekopać ją z kompostem lub obornikiem a jeśli nie posiadamy naturalnego nawozu, możemy zastosować mineralny, wieloskładnikowy.

Uprawa pod ochroną

Warzywa możemy chronić przed szkodnikami w różny sposób, oczywiście najlepiej wykorzystując ekologiczne, naturalne metody. W ogródku warzywnym powinniśmy zestawiać rośliny pozytywnie na siebie oddziaływujące a także stosować płodozmian czyli każdego roku planować zmianę gatunku na innym obszarze uprawy. Jest to ważne, bo wówczas mogą być pobrane z gleby różne składniki pokarmowe.

Oczywiście nie zapominamy o podlewaniu. Warto zaplanować w sąsiedztwie warzywnika ujęcie wody, aby nie dźwigać ciężkiej konewki z oddalonego miejsca.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady