Zamawianie wina - kto i jak próbuje wino w restauracji?

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Zamawianie wina w restauracji to cały rytuał - kto powinien spróbować wino pierwszy, jak należy się zachować?

Nalewanie wina

Po co te rytuały?

Cały proces może wydawać się niepotrzebnym zamieszaniem, ale nie został wymyślony bez powodu. Sposób podawania wina ma zapewnić, że dostaniesz dokładnie to wino, które zamówiłeś i nie będzie ono zepsute, ani zanieczyszczone korkiem.

Kto próbuje wina

Próbowanie wina to nie przywilej, a obowiązek. Wino powinno zostać sprawdzone przez gospodarza lub osobę, która zaprosiła do restauracji, zdecydowanie przez osobę, która zamówiła butelkę. Na randce powinien to być mężczyzna.

Jak sprawdzić wino?

Po zamówieniu butelki kelner powinien przynieść butelkę i zaprezentować ją osobie, która dokonała zamówienia. Jeżeli kelner stracił orientację do kogo powinien przynieść butelkę, to warto go przywołać jak pojawi się z butelką. Sprawdź dokładnie etykietę i upewnij się, czy wino i rocznik zgadzają się z Twoim zamówieniem. Jeżeli wszystko się zgadza i nie chcesz zmieniać zamówienia (ostatni moment na to), to potwierdź kelnerowi, że może otwierać butelkę.

Pamiętaj, że jeżeli zamawiasz butelkę, wino powinno być oryginalnie zamknięte i otwierane przez kelnera na Twoich oczach, co ma uniemożliwiać ewentualne nieuczciwe praktyki.

Po otwarciu butelki kelner powinien podać Tobie korek od wina (powinien położyć go na małym talerzy z Twojej prawej strony) - odpuść sobie wąchanie, bo w ten sposób i tak trudno poznać, czy wino jest dobre. Możesz za to sprawdzić, czy korek jest oryginalny oraz czy nie był przypadkiem uszkodzony. Wystarczające oznaczenie korka znajduje się jednak tylko w tych droższych winach.

Po sprawdzeniu korka potwierdzamy kelnerowi, że wszystko jest w porządku. Kelner powinien nalać nam wtedy niewielką ilość wina do kieliszka w celu sprawdzenia jego jakości.

Zakręć delikatnie winem w kieliszku, spójrz na wino pod światło zwracając uwagę na to, czy nie pływają w nim widoczne części korka, ale też nie przesadzaj z podejrzliwością, bo wino jest wyprodukowane z owoców i "coś" tam może zawsze w nim pływać. Możesz także zwrócić uwagę na barwę, która powinna potwierdzać wiek wina. Białe nie powinno mieć barwy ciemnobrązowej, która może świadczyć o zepsuciu, ale z wiekiem nabiera bardziej złotawego odcieniu. Czerwone wina mają bardziej żywe kolory kiedy są młode, starsze posiadają mniej pigmentu i nie powinny być za bardzo ciemne lub mętne.

Następnie powąchaj wino w kieliszku - łatwo wyczujesz jeżeli wino będzie przypadkiem zepsute, a na koniec pozostaje Tobie wzięcie wina do ust i jeżeli wszystko jest w porządku, to pozostaje tylko potwierdzić to kelnerowi, który powinien napełnić wtedy kieliszki pozostałych osób zaczynając od kobiet, a kończąc na Tobie.

Pamiętaj, że jeżeli w którymkolwiek momencie masz wątpliwości co do wina, to jak najbardziej na miejscu jest poproszenie kelnera o spróbowanie wina za Ciebie i potwierdzenie, czy wino przypadkiem nie jest zepsute. Po otwarciu butelki możemy ją zwrócić tylko w dwóch wypadkach: albo wino jest zanieczyszczone skruszonym korkiem, albo po prostu się zepsuło. Zdarza się to raczej rzadko i nie jest to trudne do rozpoznania (zwłaszcza smród zepsutego wina).

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
kiniaminia | 2016-08-10 14:44
o, jakie przydatne wskazówki! :) a nigdy nie wiedziałam o co chodzi z tym winem.. teraz już wiem i nie będę się zawstydzać w eleganckich restauracjach, co prawda pewnie i tak nie ja będę takie wino próbować, ale przezorny zawsze ubezpieczony :)

Najnowsze porady