Dania z dyni na Halloween

Poradopedia.pl  |   |  + 2  |  Ocena: (głosy: 0)

Halloween obchodzone jest na całym świecie 31 października. W Polsce to święto jest mniej znane. Jednakże są osoby, które według tradycji przybierają domy w charakterystyczne „dyniowe latarnie”, oraz przygotowują smaczne i oryginalne potrawy.

Jeśli nie masz pomysłów na potrawy z dyni, poniżej znajdziesz kilka przepisów

Zupa z Dyni

Zupa dyniowaSkładniki:

  • 60 dag dyni,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 litr wywaru,
  • Szklanka chudego jogurtu,
  • Cukier i sól,
  • Posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:

Umyj dynię, pokrój w kostkę i włóż do garnka. Dodaj szklankę wcześniej przygotowanego wywaru i gotuj pod przykryciem. Następnie zmiksuj wszystko i wlej pozostałą część wywaru. Wymieszaj wszystko dokładnie z przecierem pomidorowym. Przypraw zupę cukrem i solą oraz dodaj jogurt. Na koniec posyp zupę posiekaną natką pietruszki.

Krem dyniowo-pomarańczowy

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze,
  • 1kg miąższu z dyni,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 0,5 litra bulionu warzywnego,
  • Sól, cukier.

Przygotowanie:

Miąższ dyni i ziemniaki pokrój w kostkę. Pomarańcze sparz, a następnie oddziel miąższ od skórki. Staraj się robić to powoli by na miąższu zostało jak najmniej białych włókien. Skórkę zetrzyj na tarce i włóż wszystkie składniki do garnka. Zalej je bulionem i gotuj do momentu, w którym ziemniaki będą już miękkie. Dopraw wszystko solą i cukrem i wszystko dokładnie zmiksuj. Krem możesz podać z kleksem kwaśnej śmietany.

Ciasteczka dyniowe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki mielonych goździków,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • Pół łyżeczki soli,
  • Pół szklanki cukru,
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • Szklanka przecieru dyniowego,
  • 1 jajko,
  • pół kostki masła,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

Na początek nagrzej piekarnik do 175 stopni. W misce wymieszaj mąkę, sodę, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Odstaw na bok. Następnie utrzyj masło z cukrem. Dodaj dynię, jajko, i cukier wanilinowy . Ucieraj do momentu otrzymania kremowej konsystencji. Suche składniki połącz z masą. Ciasteczka nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Możesz je lekko spłaszczyć. Piecz ciasteczka w piekarniku przez 15 do 20 minut.

Naleśniki

NaleśnikiSkładniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki brązowego cukru,
  • 1 i ¼ mleka,
  • 1 i ¼ przecieru z dyni,
  • 3 łyżki oleju,
  • Pół łyżeczki cynamonu,
  • Pół łyżeczki imbiru,
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej.,
  • Sól i cukier.

Nagrzej piekarnik do 100 stopni. Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, drożdże, cynamon, imbir, gałkę oraz sól. W dużej misce wymieszaj jajka z cukrem a następnie wlej mleko, przecier dyniowy i olej. Potem dodaj mąkę z przyprawami i proszkiem. Mieszaj do momentu otrzymania jednolitej masy.

Na patelnię wlej olej i poczekaj aż się nagrzeje. Następnie wlewaj ¼ szklanki ciasta i smaż po dwie minuty z dwóch stron. Usmażone naleśniki, włóż do piekarnika by zapobiec wystygnięciu.

Naleśniki podawaj z żurawiną lub pokruszonymi orzechami włoskimi.

Kurczak z dynią

Składniki:

  • Pierś z kurczaka,
  • 75 dag dyni,
  • Cebula,
  • Olej,
  • Łyżka mąki,
  • Liść laurowy,
  • Wywar,
  • Pieprz, sól,
  • Cząber, tymianek
  • Sok z cytryny.

Przygotowanie:

Dynię i mięso pokrój w kostkę, następnie posyp je mąką z dodatkiem cząbru i odstaw na kilka minut. Mięso przysmaż na patelni i również odstaw na bok. Cebulę pokrój w kostkę, przypraw tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem, a następnie dodaj do dyni i duś na oleju około 10 minut. Podlej wszystko wywarem i dodaj mięso. Duś przez 40 minut pod przykryciem. Na końcu dopraw sokiem z cytryny. Możesz również podawać takiego kurczaka ze śmietaną.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 2
~helołin | 2013-10-26 01:06
To nie jest Polskie święto mamy swoje tradycje i do nich przywiązywać wagę.