Jak marynować ser żółty?

Sfera  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Ser żółty to jeden z tych wyrobów, które w kuchni dają nam duże pole do popisów i eksperymentów kulinarnych. Wielość jego zastosowań i różne formy serwowania sprawiają, że możemy użyć go do przygotowywania szerokiego wachlarza dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ser żółty doskonale nadaje się również do marynowania w aromatycznej oliwie. Sprawdź nasz przepis i poznaj sposób na marynowanie sera.

- Jeśli nie wiemy np. co zrobić z większą ilością sera żółtego, marynowanie może okazać się świetnym pomysłem. Zamarynowany ser wyśmienicie smakuje z chrupiącą bagietką, przyda nam się także do komponowania sałatek i koreczków. Taką pyszną przekąskę możemy zaserwować znajomym podczas wspólnego spotkania, a z pewnością ich pozytywnie zaskoczymy. Do marynowania najlepiej wybierzmy twardy ser żółty typu szwajcarskiego o łagodnym smaku, np. Aldamer lub Moniecki MSM Mońki. Przygotowując marynowany ser musimy uzbroić się jednak w cierpliwość, ponieważ najlepsze efekty smakowe osiągniemy po odczekaniu 4-5 dni. Wszyscy, którzy poznali już fenomen marynowanego smakołyku, wiedzą że wystarczy raz wypróbować przepis, aby stać się wielbicielem sera w takiej formie. Zioła i przyprawy do marynowania możemy dobierać według własnych upodobań i tworzyć unikalne kompozycje - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przepis na marynowany ser żółty w oliwie ze świeżym rozmarynem i ostrą papryczką chilli, poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy

Składniki:

    300 g sera żółtego, np. Aldamer MSM Mońki w bloku
    oliwy z oliwek
    olej rzepakowy
    3 łyżki octu balsamicznego
    papryczka chilli, pokrojona w drobne krążki
    4 ząbki czosnku
    kilka gałązek świeżego rozmarynu

Wykonanie:
Ser żółty kroimy w grubą kostkę. Oliwę mieszamy z olejem rzepakowym i octem balsamicznym. W szerokim słoiku lub innym pojemniku układamy warstwami ser żółty, a pomiędzy warstwami umieszczamy przyprawy: pokrojoną w krążki papryczkę chilli, ząbki czosnku pokrojone na cztery cząstki i gałązki świeżego rozmarynu. Całość zalewamy mieszanką oliwy z olejem i octem, tak aby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Następnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 4-5 dni aż ser wchłonie aromat i zapach przypraw. Smacznego!

Polecane strony

MSM Mońki

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: