Jak zrobić corn doga

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 2)

Corn dog to jedna z pysznych przekąsek amerykańskiej kuchni typu fast food -  składa się z nadzianej na patyk parówki otoczonej chrupiącym kukurydzianym ciastem. 

(cc) Flickr.com - Bien Stephenson

Składniki

Składniki do przygotowania 8 corn dogów.

Do przygotowania corn dogów będziesz potrzebować:

  • patyczki do szaszłyków - 8 sztuk
  • mąka pszenna - 250ml (1 szklanka)
  • mąka kukurydziana - 200ml (4/5 szklanki)
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 200 ml (4/5 szklanki)
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • olej

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sól, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Do wymieszanych suchych składników dodaj mleko i jajka - wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Nadziej parówki na patyczki - na tyle głęboko, aby parówka nie łamała się oraz żeby wystawało nie mniej niż 5cm patyczka.
  4. W głębokim rondelku rozgrzej olej.
  5. Trzymając za patyczek zanurz parówki w cieście, a następnie smaż w oleju.
  6. Smaż każdą parówkę ok. 5 minut do osiągnięcia złotobrązowego koloru.

Jeżeli masz frytkownicę, to możesz smażyć w niej corn dogi w temperaturze ok. 175°C.

Corn dogi należy jeść trzymając za patyczek. Możesz dodać odrobinę ketchupu lub musztardy, ale smakuje także bez żadnych dodatków. Corn dog może także stanowić część głównego dania i być podawany z frykami i sałatką.

Dodatkowe wskazówki

  • Ciasto może być bardzo ciężkie do rozmieszania - dobrze sprawdzi się robot kuchenny do mieszania ciasta do chleba, można też dodać odrobinę więcej mleka lub trochę wody.
  • Lepiej niż patyczki do szaszłyków sprawdzą się trochę szersze patyczki (taka mała i dłuższa wersja patyczków, które można spotkać w lodach) - w ten sposób łatwiej będzie obkręcać parówki w cieście.
  • Najłatwiej obtaczać parówkę w cieście przechylając miskę i zanurzając ją poziomo w ciasto, następnie obracając nią należy ją wyciągnąć z ciasta.
  • Czas smażenia zależy tak naprawdę od temperatury oleju - zamiast patrzeć na zegarek lepiej patrz na corn dogi i wyciągnij je kiedy osiągną jednolity brązowo-złocisty kolor.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: