Jaka powinna być temperatura w lodówce i zamrażarce

Poradopedia.pl  |  2013-04-19  |  + 11  |  Ocena: (głosy: 0)

Właściwa temperatura w lodówce oraz w zamrażarce nie tylko zapewni, że jedzenie nie ulegnie zepsuciu i zachowa świeżość, ale może także obniżyć Twój rachunek za prąd.

Działanie lodówki sprowadza się do spowolnienia rozwoju bakterii w żywności poprzez niską temperaturę, dzięki czemu jedzenie dłużej zachowuje swoją przydatność do spożycia.

Zamrażarka poprzez bardzo niską temperaturę wręcz zatrzymuje wszelki rozwój bakterii, ale niestety nie wszystkie produkty żywnościowe dobrze to znoszą - nie zamraża się np. już raz rozmrożonej żywności, ponieważ traci ona w ten sposób smak, wartości odżywcze, a także po prostu może się zepsuć.

Pamiętaj, że lodówka to zazwyczaj najbardziej energożerne urządzenie w domu, na co duży wpływ ma fakt, że jest cały czas włączona. Ustawiając odpowiednią temperaturę możemy wpłynąć istotnie na wysokość rachunku za prąd.

Jaka temperatura w lodówce

Idealna temperatura w lodówce to ok. 2°C. Skąd taka temperatura? Temperatura w lodówce powinna być wyższa od temperatury zamarzania wody (0°C), a jednocześnie niższa niż 5°C, co jest uznawane za graniczną temperaturę właściwego powstrzymywania rozwoju bakterii.

W praktyce w lodówce temperatura jest różna w zależności od miejsca: najniższa temperatura panuje z tyłu oraz na dole lodówki, a najwyższa na drzwiach - warto brać to pod uwagę przy łatwiej psujących się produktach.

Temperatura 2°C zawiera bezpieczny bufor zarówno w stosunku do temperatury zamarzania i temperatury 5°C, dodatkowo niektóre produkty wymagają właśnie temperatury nie wyższej niż 2°C.

Jeżeli jednak stwierdzisz, że wszystko jest za zimne (zwłaszcza napoje), chcesz zaoszczędzić na rachunku za prąd, posiadasz nowoczesną chłodziarkę, która w dodatku zawiera dodatkową komorę z możliwością ustawienia oddzielnej temperatury, to możesz zdecydować się na  ustawienie wyższej temperatury. W takim wypadku temperatura 4°C jest wystarczająca dla większości produktów żywnościowych przeznaczonych do przechowywania w lodówce. Jeżeli chcesz uniknąć zatrucia nigdy nie ustawiaj wyższej temperatury.

Jaka temperatura w zamrażarce

W zamrażarce żywność powinna być przechowywana w temperaturze -18°C. Istnieje reguła, że każde 3º wyżej niż -18ºC skraca czas przydatności do spożycia o połowę.

W przypadku zamrażania żywności powinniśmy ustawić niższą temperaturę - najlepsza temperatura do zamrażania żywności to -24ºC.

O czym warto pamiętać

Jeżeli interesuje Ciebie mniejsze zużycie prądu, to pamiętaj, że im więcej rzeczy w lodówce tym lepiej trzyma ona niską temperaturę i zużywa mniej prądu na chłodzenie. W przypadku nowoczesnych chłodziarek nie można jednak przesadzać, ponieważ do właściwego działania potrzebują one swobodnego przepływu powietrza w środku.

Pamiętaj, aby zawsze sprawdzać na opakowaniu sugerowaną temperaturę przechowywania oraz okres przydatności do spożycia!

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 11
~goska | 2014-05-08 19:28
u mnie w zamrażarce jest tylko minus 6 stopni. jest ona nowa. Co byście zrobili, czekam na opinie
~marek | 2014-01-10 13:35
@atena01: to źle, bałbym się jeść to co trzymasz w lodówce. Nie masz jakiejś regulacji temperatury? Powinno być zdecydowanie mniej, max 6 stopni. Jak nic nie poskutkuje to powinnaś rozmrozić wszystko i dokładnie wyczyścić lodówkę i sprawdzić wtedy. Jak dalej będzie taka temperatura to trzeba wzywać serwis lub kupić nową lodówkę.
~atena01 | 2014-01-04 14:18
u mnie w lodówce jest plus 10 co to znaczy
roman | 2013-12-18 10:21
@the: Zastanów się co piszesz, tym bardziej zanim zaczniesz obrażać ludzi takimi epitetami. Przecież oczywiste jest to, że nie chodzi o porównanie bieżącego poboru prądu lodówki z innymi urządzeniami, ale ile tego prądu zużywa łącznie. A w tym względzie wg licznych szacunków, które każdy bez problemu może odnaleźć we własnym zakresie, lodówka stanowi ok. 20-30% rachunku za prąd i jest na pierwszym miejscu wśród urządzeń w typowym gospodarstwie domowym. Powód jest prosty: lodówka działa cały czas.
~the | 2013-12-18 03:05
Co za kretyn to pisał... lodówka jest jednym z NAJMNIEJ prądożernych urządzeń...
~zbigniew | 2013-11-20 15:19
"im więcej rzeczy w lodówce tym lepiej trzyma ona niską temperaturę" - proponuję wrzucić parę par butów do lodówki - będzie więcej rzeczy :0
~Emil | 2013-10-05 22:31
"im więcej rzeczy w lodówce tym lepiej trzyma ona niską temperaturę" - proponuję wrzucić parę par butów do lodówki - będzie więcej rzeczy :0
~tetewe | 2013-08-31 21:21
zgadza się, pełna lodówka lepiej trzyma niska temperature.
podobnie jest z umeblowanym mieszkaniem. wolniej się schladza zima niż puste mieszkanie
~robert | 2013-06-28 01:44
@uju: oj chyba mylisz dwie kwestie. Nie chodzi o schładzanie większej ilości, a o mniejsze zużycie prądu na utrzymanie niskiej temperatury. Podstawowe uzasadnienie dotyczy mniejszej ilości powietrza w lodówce, dzięki czemu straty ciepła przy otwieraniu lodówki są mniejsze.
~uju | 2013-06-24 18:52
Oj z fizyką ma się autor na bakier. Dlaczego schładzanie większej ilości ma być tańsze niż mniejszej?