Kluski leniwe z sosem piernikowo - bakaliowym

mniam  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Kluski leniwe, pierogi leniwe, leniwce… kto ich nie zna? Polane śmietanką lub roztopionym masłem i posypane cukrem stanowią smakowite wspomnienie dzieciństwa.

Delikatność ich smaku sprawia, że poza tradycyjnym cukrem i masełkiem można podawać je w towarzystwie wielu dodatków - począwszy od bitej śmietany, owoców oraz sosów owocowych i czekoladowych aż po wykwintne polewy, które uczynią z tego klasycznego dania prawdziwie oryginalny przysmak. Doskonałym pomysłem na efektowną przemianę tradycyjnych leniwych jest podanie ich z sosem piernikowo - bakaliowym. Kluski leniwe serwowane w ten sposób mogą być wyśmienitym obiadem, deserem lub słodką kolacją. Poniżej wyjątkowo prosty przepis na to szybkie i niezwykle smaczne danie z wykorzystaniem gotowych klusek leniwych Jawo. Są ręcznie robione, mają prosty, domowy skład i nie zawierają środków konserwujących ani dodatku cukru. 

Porcja na 2-3 os.

Składniki:

  • opakowanie klusek leniwych z serem Jawo
  • sos piernikowo - bakaliowy:
  • 8 pierników bez polewy (typu toruńskie)
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki migdałów blanszowanych lub słupków

Przygotowanie:

Ugotuj kluski leniwe z serem Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos: sparz rodzynki, pokrój śliwki kalifornijskie i migdały blanszowane (w przypadku migdałów słupków nie trzeba), zostaw kilka migdałów do dekoracji. Pokrusz pierniki. W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszone pierniki i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, aby pierniki się rozpuściły.  Do sosu dodaj cukier, przyprawę do piernika, rodzynki, pokrojone migdały i śliwki kalifornijskie. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia pierniczków. Sos będzie gotowy, gdy będzie miał konsystencję jednolitej masy z bakaliami. Polej kluski leniwe sosem piernikowym i udekoruj migdałami.

Smacznego!

jawo.pl

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: